Män köpte sex av 17-årig flicka

Det började med en annons på internet.

Snart kontaktades 17-åringen av en rad män som ville köpa sex. Nu har fem män dömts för sexköp av barn.

Brotten skedde på olika platser förra våren. En av de dömda männen, en 40-årig trebarnsfar, tog flickan emot två gånger hemma i sitt föräldrahem i Tullinge.

Flickan hade enligt polisens förundersökning satt ut en annons på nätet där hon skrivit: ”Hej, jag är en 17-årig tjej som verkligen behöver pengar. Om du har något förslag så maila mig”. Därefter kontaktades hon av männen som betalade mellan 1 000 och 2 000 kronor per möte.

En 54-åring sexköpare träffade hon i hans bil i skogspartiet vid Lida och Rönninge.

De fem männen, som är mellan 33 och 54 år, har nu dömts för köp av sexuell handling av barn och ska betala dagsböter på mellan 10 000 och 24 000 kronor.

– Jag yrkade på mer än dagsböter, ett kortare fängelsestraff eller en villkorlig dom med samhällstjänst eller böter, säger åklagaren Marie-Louise Pettersson.

Köp av sexuell handling av barn är en relativt ny brottsrubricering som funnits sedan 2005. Förra året polisanmäldes tre fall i Botkyrka. Det är lika många som den sammanlagda summan under de tidigare sex åren.

– Det är ett nytt brott. Jag ansåg att det låg över bötesnivå, men det finns inte så mycket praxis på området, säger Marie-Louise Pettersson.

Hon säger att köp av sexuell handling av barn oftast förekommer i samband med andra brott i samma rättegång, vilket sammantaget leder till hårdare straff.

Två av männen har erkänt. De övriga tre hävdar att de inte kände till att Tullingeflickan var under 18 år och ansåg därför att brottsrubriceringen borde varit köp av sexuell tjänst.

Fakta

Nya lagen

Den som förmår ett barn som inte fyllt 18 år att mot ersättning utföra eller tåla en sexuell handling döms för köp av sexuell handling av barn. Straffet är böter eller fängelse i högst två år.

Är personen över 18 år rubriceras brottet som köp av sexuell tjänst.

Källa: Sexualbrottslagen