”Man leker House of cards i Sundbybergs fullmäktige”

Extramöte i sommar.
Extramöte i sommar.
Beslut om megaaffären, i vilken det politiska styret vill sälja mark och hus i Rissne och Hallonbergen, skjuts upp till 1 juli. Det är ingen nöjd med.

Det var på tisdagens fullmäktigemöte som den politiska majoriteten ville klubba en försäljning av mark, centrumbyggnader och andra lokaler i Rissne och Hallonbergen, en affär värd uppåt två miljarder.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet drog i handbromsen och valde under mötet att återremittera ärendet. De efterlyser bland annat mer utredning och riskanalys.

Majoriteten bestämde då att beslut om försäljningen ska tas på ett extrainsatt möte den 1 juli.

Det fick oppositionsråd Jesper Wiklund att se rött.

– Det är uppenbart att man försöker få igenom ett kontroversiellt förslag genom att lägga fullmäktige vid en tidpunkt som allvarligt försvårar för ledamöterna att delta. Visserligen inte juridiskt fel men demokratiskt förkastligt, skriver Wiklund i ett mail till Mitt i Sundbyberg.

Han refererar till en populär TV-serie där maktintrigerna överskuggar politiken.

– Man leker House of Cards i Sundbybergs kommunfullmäktige, menar Jesper Wiklund.

Men kommunalrådet Stefan Bergström (C) säger att man valde att kalla till extramöte just för att de vill ta ett skyndsamt beslut.

– Det här är en stor process där vi vill ha beslut så fort det går. Precis som de har möjlighet att återremittera, har vi har möjlighet att kalla till extrainsatt möte. Det är demokratiska rättigheter. Vi är nog den enda kommunen som har fullmäktige i juli, men vi hade fått vänta med beslut till september annars, säger Bergström.

Ingen verkar särskilt nöjd med det extrainsatta mötet. ”På kvällens KF återremitterade S stadsutvecklingsförslaget för bl a Hallonbergen. Kostnad för extra KF? Minst 100 000 kr!”, twittrade kommunalrådet Josefin Malmqvist (M).