Man lurade till sig 28 bilar på Blocket

Mannen utgav sig för att vara spekulant på bilar som annonserades ut på Blocket.

Han lurade säljarna att pengarna var överförda och körde sedan iväg med bilarna. Sedan sålde han dem vidare.

Den 38-årige mannen, som är från Rinkeby, kom i kontakt med säljare som annonserade ut bilar på Blocket.

När det blev tal om att han skulle köpa en bil visade han säljaren en skärmdump på sin telefon med överföringsuppdrag till sin bank om det överenskomna priset för bilen.

På så sätt fick han säljaren att tro att allt var i sin ordning och att pengarna skulle föras över till säljarens konto någon dag senare.

Men några pengar fördes aldrig över. I stället sålde han själv vidare bilarna och använde pengarna till annat, står det i tingsrättens dom.

Totalt lyckades han komma över 28 bilar på det här sättet, något som gör domen ovanlig, menar advokaten Martin Persson. Han har företrätt flera av bil­ägarna under förhandlingarna.

– Brottet i sig är ganska vanligt, men det är ovanligt att det har skett i en så pass stor omfattning, säger han.

38-åringen uppger att han haft för avsikt att betala bilarna kontant – något som säljarna inte velat ta emot.

Att pengarna inte förts över genom banken har ­berott på att han återkallat betalningsuppdraget då han upptäckt att något har varit fel på bilen och i stället velat lämna tillbaka den.

När det inte har gått har han i stället sålt bilen vidare.

”Några av bilarna var belånade, andra var trasiga och det är något som säljarna inte har upplyst mig om”, säger mannen i tingsrättens dom.

Han har också sagt att han inte visste att han inte hade tillräckligt med pengar på sina konton då köpen skulle genomföras.

Tingsrätten går dock mer på bilägarnas berättelser och dömer mannen, som ­sedan i juli sitter häktad, till fängelse i ett år och åtta månader. Han ska även betala bilägarna den köpesumma som han är skyldig dem.

– Mina klienter känner sig nöjda med domen och gläds åt att han fått ett så pass långt fängelsestraff, säger Martin Persson.

Kammaråklagare Yngve Rydberg, som varit inkopplad i målet, menar att flera nu kan dra lärdom av den här domen.

– När du ska sälja din bil på Blocket, se då till att få betalt innan köparen lämnar platsen med bil och registreringshandlingar.

Lokaltidningen Mitt i har sökt mannens advokat utan framgång, och det är inte känt om domen kommer att överklagas.

När du ska sälja din bil på Blocket, se då till att få betalt innan köparen lämnar platsen.Yngve Rydberg kammaråklagare