ANNONS

Man med häcksax härjade på Norrvikens station

En oberäknelig man skrämde slag på stationsvärden när han med våld försökte ta sig in i biljettkuren.
ANNONS

Den 11 september hände något mycket obehagligt på Norrvikens pendeltågsstation. En man som stationsvärden uppfattade som narkotikapåverkad tog sig igenom spärren. Mannen bar på skidor, stavar, en häcksax och en vit påse. Han ska enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket ha sagt att:

”Nu tror du att jag är galen”.

Stationsvärden kontaktade väktarbolaget direkt. Innan de hann komma hade mannen bland annat plockat upp en stav och följt efter två killar som sagt åt honom att lämna stationsvärden i fred. När mannen sedan tog upp häcksaxen och började gå mot stationsvärden igen, hade denne känt en stark rädsla över att någon skulle bli skadad.

Mannen fick syn på en flaska handsprit som stod inne hos stationsvärden och sa:

– Den där ska jag ha.

Sedan började han slå mot biljettkurens sidoruta med häcksaxen. Stationsvärden tog sin tillflykt till ett låst utrymme, medan han hörde höga smällar och glas krossas.

När ordningsvakterna kom satte de handbojor på mannen och han greps sedan på plats. Brottsrubriceringen var inledningsvis rån.

I dag är mannen inte längre frihetsberövad, dock fortfarande misstänkt. Åklagare Rebecca Dison hänvisar till förundersökningssekretess och är förtegen med detaljer.

– Det finns ett ärende som pågår, men jag kan inte kommentera vilken misstanke som är aktuell eller vad det är för rubriceringar, säger hon.

ANNONS

Om det kommer att väckas åtal mot mannen kan hon inte heller svara på i dagsläget.

Händelsen är även anmäld till Arbetsmiljöverket. Mikael Lindskog, kommunikationschef på Stockholmståg, kommenterar.

– Det förekommer hot och våld mot vår personal då och då men det är inte jättevanligt. Det är ganska tryggt att jobba på våra stationer. Det är alltid tråkigt när någonting sådant här händer men vi har rutiner för hur vi ska omhänderta vår personal efter hot och våld, både fysiskt och psykiskt.

Stockholmståg har hittills i år gjort 43 anmälningar till Arbetsmiljöverket om allvarliga olyckor och tillbud. 17 av dem rör ”psykisk chock”, vilket även incidenten på Norrvikens station sorteras in under. I anmälan står att stationsvärden aldrig varit så rädd i hela sitt liv. Han grät och skakade vid händelsen.