Polisen larmades till Klara kyrka som hade öppet under natten för att hemlösa skulle få sova där. Orsaken var att en man som satt i bänkarna längst bak agerade störande och utåtagerande.

När poliserna bad mannen lämna kyrkan slog han plötsligt den ena hårt i huvudet flera gånger och sedan även den andra. De överrumplade poliserna föll till marken.

Då tog mannen tag i den enas hästsvans och drog så hårt att hon delvis lyfte från marken. När hennes kollega kom på fötter slog mannen honom i huvudet med "otroligt kraftfulla slag", enligt rätten. Därefter stampade mannen honom i huvudet och fortsatte att slå.

Misshandlat fler

Till slut pepparsprejade poliserna mannen och övermannade honom med hjälp förstärkning och personer som jobbade i kyrkan.

I hans ryggsäck hittade polisen även en hammare.

I slutet av maj dömdes han för brotten som skedde i mars. Det handlar bland annat om grovt våld mot tjänsteman och brott mot knivlagen och andra farliga föremål.

Han döms även för flera tidigare fall av våld mot tjänstemän efter att ha angripit kriminalvårdare då han suttit på anstalt.

Påföljden blev rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, samt skadestånd till sex personer.