ANNONS

Man miste sin arm vid arbete

Upplands Väsby kom- mun riskerar åtal för vållande till kroppsskada efter en arbets­platsolycka. En man miste ena armen.
ANNONS

Det var när mannen skulle fylla på med sand i en utkastare på en mindre traktor, för att sedan sanda gångväg- ar i kommunen, som olyckan inträffade vid åttatiden på morgonen förra måndagen.

Han fastnade av oklar anledning med högra armen i sandutkastaren och armen gick av.

– Han blödde så mycket att det var fara för hans liv. Men arbetsledares och rädd­ningstjänstens snabba ingrip­ande bidrog förmodligen i hög grad till att han överlevde, säger Yvonne Boberg, chef för Väsby stöd på Väsby kommun där mannen arbetar.

Läkarna lyckades rädda hans överarm, men inte hela underarmen och handen.

– Det känns oerhört tragiskt. Men man måste ändå säga att läkarna gjorde ett helt fantastiskt arbete. Enligt vad jag har hört opererade de i cirka elva timmar, säger Yvonne Boberg.

Enligt henne var mannen ensam när han jobbade vid en grävlastare med sandutkast vid ett mindre grustag på Smedbyvägen i Upplands Väsby. Trots den oerhörda smärtan efter olyckan hade mannen sinnesnärvaro att själv larma arbetsledare varpå även polis och ambulans tillkallades.

Mannen vårdades i förra veckan på sjukhus och krishanteringsstöd gavs. Anhöriga till mannen kontaktades omedelbart. I slutet av förra veckan mådde mannen efter omständigheterna väl, enligt Yvonne Boberg.

Torgny Hagelin, kommunens personaldirektör, utesluter inte att något fel kan ha uppstått när arbetsplatsolyckan inträffade.

– Men uppenbarligen har någon del inte fungerat som det ska. Men vad det var och om något annat brustit får Arbetsmiljöverkets utredning visa, säger Hagelin.

ANNONS

Mannen har jobbat länge i kommunen och i närmiljöteamet, som jobbar med olika uppdrag från kommunens teknik och fastighet.

Lena Baakki, polisinspektör på polisen i norrort, bekräftar att polisen har fått ärendet och utredning ska visa om olyckan beror brister i säkerhetsrutiner eller i arbetet med sandutkastaren.

– Kommer utredningen fram till att arbetsgivaren har brustit i något kring arbetet kan arbetsgivaren åtalas för vållande till kroppsskada. Men det kan också visa sig att mannen inte följt rutiner, säger Lena Baakki.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.