Man onanerade framför pojkar

Mannen är dömd för att ha ofredat barn i bastun, som ligger i anslutning till herrarnas omklädningsrum.
Mannen är dömd för att ha ofredat barn i bastun, som ligger i anslutning till herrarnas omklädningsrum.
I lördags öppnade Huvudstabadet för säsongen. Att plaska i poolen är för många barn ett av sommarlovets allra största nöjen.

Men för några pojkar från Solna är den idyllen slagen i spillror.

Det var i juni för ett år sedan som två barnfamiljer besökte Huvudstabadet tillsammans. För sönerna i familjerna, två bröder och en ensam pojke, fanns inget roligare än att gå och bada.

– De har de gjort varje sommar sedan de var små. De springer alltid på någon kompis där, och kan simma eller bara leka, berättar en av pojkarnas mamma.

De tre kompisarna, som var i 10-årsåldern, bestämde sig för att gå in i bastun som ligger i anslutning till herrarnas omklädningsrum.

Den äldre brodern satte sig på övre raden, medan de yngre satte sig längst ner. På övre raden satt även en man, som sedan gick ut. Då passade den äldre brodern på att lägga sig raklång på laven. Då kom plötsligt mannen in igen och satte sig bredvid honom. Pojken flyttade lite på sig, men mannen sa att han kunde ligga kvar. Sedan gick han ut, men kom strax tillbaka igen. Den här gången satte han sig nära de två yngre pojkarna.

Han började prata med dem och frågade i vilken klass de gick. I samma stund upptäckte pojkarna att mannen satt och drog i sitt könsorgan, enligt polisens förundersökning.

Den äldre brodern blev rädd och bad sin yngre bror och kompisen att gå ut. Han letade upp sin pappa och berättade för honom att en man betedde sig underligt i bastun.

– De kom springande och det ena barnet sa att det är något tokigt och att det är en elak farbror i bastun, berättar mamman.

När en av papporna gick och tittade efter i bastun träffade han på mannen. Enligt pappans vittnesuppgifter satt mannen och onanerade. Pappan kallade på en badvakt som även hon gick in och kollade i bastun. När hon frågade mannen vad han höll på med har hon berättat för polisen att han frågade henne lakoniskt om det inte var ”ok att runka i bastun”.

Mannen togs sedan till ett annat rum av personalen på Huvudstabadet.

– Men han blev stressad av situationen och försökte fly, men tre unga killar höll fast honom tills vakterna kunde ta över, och till slut polisen, berättar Tomas Sjöström, platschef på Medley som driver Huvudstabadet.

Han beskriver händelsen som fullständigt unik.

– Det här är svåra saker, och mycket känslor inblandat när det händer. Men det är första och enda gången jag varit med om något liknande.

I förhör ger mannen en splittrad bild av vad han gjort i bastun. Han menar dels att han endast smort in sitt könsorgan eftersom han hade problem med torr hy, något han styrkt med ett läkarintyg.

Han erkänner samtidigt att han onanerat i bastun, men att han inte gjort det när det var någon annan i bastun.

Tingsrätten tyckte inte att mannens hudproblem kunde förklara hans handlande.

Mannen, som har en rektorsroll vid ett lärosäte i länet, dömdes för sexuellt ofredande i tingsrätten att betala 20 000 kronor i dagsböter.

Mannens advokat Ilhan Aydin vill inte uttala sig om hur hans klient ställer sig till domen.

– Jag har tystnadsplikt och vill inte säga något nu. Men ska jag säga något så kan jag säga att man oftast vill överklaga i sådana här fall.

För den ena av pojkarna har händelsen satt sådana spår att han inte längre vill besöka badhus. En annan av pojkarna går fortfarande och badar, men tillsammans med sina föräldrar.

– Vi har inte tvingat honom, utan han har fått ta det i sin egen takt. Men han går inte på toa själv, säger mamman.

Fakta

Brott som ökar

Sett till en 10-årsperiod har antalet anmälda sexuella ofredanden ökat i Solna.

Av dessa brott är en ökande andel riktade mot barn under 15 år.

Källa: BRÅ