Man pressade sina föräldrar på pengar

Mannen försökte pressa sina föräldrar på Lidingö på pengar. Nu döms han till ett års fängelse för bland annat utpressningsförsök.

– Det är ovanligt att utpressningsfall går vidare till åtal och dom, säger Bengt Carlsson, förundersökningsledare på våldsroteln i city.

Mannen, som är i 40-årsåldern, hade stämt träff med sin mamma på ett kafé en dag i februari i år. Han bad då mamman om 5 000 kronor, och hotade med att annars gå och hämta pengarna själv. Han påstod också att han kände till koden till hennes bankomatkort.

När fallet togs upp i tingsrätten nyligen beskrev mamman att hon då blivit så rädd att hon åkt hem och ringt polisen. Morgonen därpå hade hon och mannens far fått flera sms med krav på sammanlagt nästan 30 000 kronor från mannen. Samma kväll kom sonen hem till dem på Lidingö men greps då av polisen.

Dagen före hade mannen försökt pressa en annan kvinna på 50 000 kronor, genom att tala in ett meddelande på hennes telefonsvarare där han sa att han skulle skada henne och hennes familj om hon inte gav honom pengarna.

Mannen har nu dömts till ett års fängelse för även det utpressningsförsöket och dessutom för skadegörelse, brott mot knivlagen och överträdelse av kontaktförbud. Mannen nekar till utpressningsförsöken, men de sms och telefonsvararmeddelanden som finns kvar stärker de utpressades berättelser, enligt tingsrätten.

Antalet fall av utpressning ökar kraftigt. 2007 anmäldes 429 fall, enligt Brottsförebyggande rådets statistik. 2011 anmäldes över 926 stycken fall. Men på Lidingö anmäls fortfarande få fall. Flest, tio stycken, anmäldes 2010.

Utpressning är ett svår-utrett brott, som inte prioriteras så högt inom polisen, enligt Bengt Carlsson.

– Jag skulle säga att det fallit mellan stolarna. Det ökar, men straffsatserna är fortfarande låga, vilket gör det svårarbetat, säger han.

Utpressning inom familjer är inte något han stöter på särskilt ofta.

– Det vanligaste är att utpressning kommer efter konflikter av olika ekonomisk art, men sådana konflikter kan förstås uppstå även i en familj, säger han.

Mitt i Lidingö Tidning har kontaktat den dömde mannens advokat, men advokatbyrån har som policy att inte uttala sig om klienter.

Enligt tingsrätten är domen inte överklagad ännu.

Fakta

Utpressning

”Den som genom olaga tvång förmår någon till handling eller underlåtenhet som innebär vinning för gärningsmannen och skada för den tvungne eller någon i vars ställe denne är.”

Grova brott kan ge upp till sex års fängelse.

Källa: 9 kap 4 § brottsbalken