ANNONS

Man pressades på pengar i drive in-kö

Det var i drive in-kön till McDonalds i Akalla som de två männen ska ha taget tillfället i akt och backat in sin bil i en annan och därefter krävt mannen i den andra bilen på pengar.
Det var i drive in-kön till McDonalds i Akalla som de två männen ska ha taget tillfället i akt och backat in sin bil i en annan och därefter krävt mannen i den andra bilen på pengar.
En man i Akalla pressades på pengar efter att två män backat på hans bil och sedan hävdat att det var han som kört in i deras bil.

– Ett av många tillväga­gångssätt att luras på pengar, säger närpolischefen Jörgen Karlsson, som tror att mörkertalet är stort.
ANNONS

Det var natten till förra fredagen som en man, enligt uppgifter från polisen, ska ha stått i drive in-kön till McDonalds i Akalla när framförvarande bil plötsligt ska ha backat in i honom.

– Ut hoppar två män som säger att han har kört på dem och att han nu ska betala 2 000 kronor, berättar Curt Anlund på polisen.

Männen ska sedan ha tvingat mannen att uppsöka en bankomat varpå de tagit ut 2 000 kronor från hans kort. Därefter ska de ha krävt honom på ännu mer pengar.

– De ville åka hem till honom för att han skulle betala ytterligare 5 000 kronor. Men när de anländer till bostaden kommer hans mamma ut med en hund, modell tjurkalv, och då blir de lite skraja, fortsätter Curt Anlund.

Mamman ska sedan ha lyckats ta nycklarna till männens bil och fått dem att vänta medan hon ringde polisen.

– Sedan kommer polisen och griper de här två, en solskenshistoria, säger Curt Anlund.

Enligt Jörgen Karlsson, närpolischef i Kista, är de två männen nu misstänkta för utpressning och polisen har inlett en förundersökning. Han menar att det här bara är ett av många tillvägagångssätt som används just nu för att lura till sig pengar.

– Fantasin är ju rik, här har man en variant där man backar sin bil lite försiktigt bakåt i en kö så att den touchar bilen bakom, och så är man två stycken där som kan hävda att den andra personen har kört in i dem. Och i samband med det förekommer hot om repressalier om man inte ger dem en viss summa pengar, säger Jörgen Karlsson.

Han har hört talas om liknande fall tidigare, men tror att mörkertalet kring den här sortens brott är stort.

ANNONS

– Jag tror att många sådana här fall, där det är mer eller mindre under hot, inte anmäls. Många gånger är hoten sådana att de skulle kunna rubriceras som övergrepp i rättssak, det vill säga att hot om att man inte ska anmäla det till polisen för att de vet var man bor – och det faller ju en del för.

År 2010 anmäldes endast två brott om utpressning i Kista, förra året hade siffran ökat till 29. Hittills i år har polisen registrerat 16 utpressningsärenden.

Jag tror att många sådana här fall, där det är mer eller mindre under hot, inte anmäls.Jörgen Karlsson, närpolischef

Fakta

Vanliga trick vid stölder

Lapptricket: Tjuven lägger en lapp över din mobiltelefon och frågar något, samtidigt som han stjäl telefonen.

Senaps/glasstricket: Ficktjuven ”råkar” kladda ner dig med senap eller glass och gör dig distraherad så att du inte märker att du blir bestulen.

Växlingstricket: Bedragaren vill växla eller betala med en tusenlapp men ångrar sig och lyckas smussla undan sedlar utan att expediten märker det.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.