Man sålde stulen hoj – utredning läggs ner

Simon Tauberts cykel stals vid DN-skrapan. Samma kväll hittade han den på Blocket, stämde träff med säljaren och larmade polis. Säljaren greps – men utredningen har lagts ner.

Lokaltidningen Mitt i berättade i april om hur Simon Taubert blev bestulen på sin cykel och redan samma kväll hittade den till salu för 3 500 kronor på Blocket.

Av polisen fick han tipset att höra av sig till säljaren, låtsas vara intresserad och sedan ta kontakt med polisen igen.

Väl på plats ringde han 112 och en polispatrull larmades ut, och ställde sig några portar bort från den angivna adressen.

Säljaren visade cykeln och Simon Taubert fällde kommentaren: ”Det var en jättefin cykel, enda problemet är att den är min”.

Strax därpå dök polispatrullen upp och grep säljaren som snabbt blev misstänkt för häleri.

Mannen nekade dock till brott och hävdade att han själv intet ont anande köpt cykeln av en annan person på annons.

Polisen tror på säljarens historia och har nu lagt ner förundersökningen.

– Min bedömning är att han är trovärdig. När han köpte cykeln visste han inte att den var stulen, och hade inte heller kunnat kolla detta eftersom det inte fanns något ramnummer i ägarens ursprungsanmälan till polisen. Han har heller inte köpt den till ett oskäligt lågt pris, jag tror det handlade om 1 500 kronor, säger Erika Frisell, förundersökningsledare på Söderortspolisen.

Mannen gav polisen det telefonnummer och den bild på cykeln han uppgav sig fått av den förste säljaren. Men det ledde ingen vart.

– Vi har försökt rycka i alla trådar, men tyvärr inte hittat personen. Vi genomförde även en fotokonfrontation, men det gav inget resultat, säger Erika Frisell.

Men hur hann cykeln stjälas och bjudas ut till försäljning två gånger på en och samma dag?

– Vi tror att den första säljaren tog bilden av cykeln i samband med att den blev stulen. Den ser ut att stå på den plats där den försvann.

Eftersom utredningen har lagts ner har Simon Taubert fått tillbaka sin cykel, som funnits i beslag hos polisen i Västberga.

– Jag är självklart glad över att få tillbaka cykeln, men å alla cyklisters vägnar hade det förstås varit väldigt bra om brottet hade klarats upp. Det är ju så oerhört få cykelstölder som blir lösta, säger Simon Taubert.

Som nu har skaffat det ”tjockaste cykellåset i butiken”.

Mitt i den 7 april.