ANNONS

Morgonkollen fredag: Man skjuten till döds av polis i Järfälla, dubbelrån i Kista galleria och tvärbanekaos i Sjöstan

Man skjuten till döds av polis i Järfälla, dubbelrån i Kista galleria och ilska i Sjöstan efter tvärbanemiss. Här är "Morgonkollen" fredag 8 juli.
ANNONS

Man sköts till döds av polis i Järfälla

En beväpnad man i 40-årsåldern sköts till döds av polis på en parkering i centrala Viksjö i Järfälla kommun sent på torsdagskvällen. Vid 22.42 kom larmet om mannen in till polisen.

Mannen ska ha innan han sköts ha hotat en person på platsen uppger polisen. Mannen konstaterades avliden på sjukhus runt klockan 1 på natten.

Ett vittne som skulle in på parkeringen uppger för Aftonbladet att hon stoppades av två personer som varnade henne för mannen som gick runt bland bilarna.

– Det var två killar som sa att vi inte skulle gå in, säger hon till tidningen.

Därefter hörde hon vad hon upplevde som fyra skott.

En förundersökning om grovt olaga hot har upprättats, dels för hotet som gjorts mot personen innan polisen kom till platsen och dels hotet mot polisen. Polisens agerande hanteras separat av den fristående avdelningen för särskilda utredningar, uppger Stockholmspolisens Albin Näfverberg för Mitt i.

– Alltid när en polis använder sitt tjänstevapen utreds det av särskilda utredningar, säger han.

På vilket sätt uttalade den beväpnade personen hoten?

ANNONS

– Vi uttalar oss inte om detaljer i ärendet eftersom händelsen utreds av särskilda utredningar. Klara fakta är att en polis sköt en människa som dött. Och det är allmänt känt att det var ett brott i bakgrunden med hotsituationen.

Två rånare öppnade eld i vid ett dubbelrån i Kista galleria

Två rånare öppnade eld i samband med ett dubbelrån i Kista galleria på torsdagskvällen.

Rånarna körde in i gallerian vid 21-tiden med moped, enligt Aftonbladet, och avfyrade sedan skott.

– Vi utgår från att det har varit en riktig pistol, säger Patrik Eriksson på Stockholmspolisen till Aftonbladet.

Rånarna ska inte ha skjutit mot någon människa utan mot golvet eller taket, för att skrämmas. Ingen har kommit till fysisk skada, vad polisen känner till.

Enligt SVT har gärningsmännen rånat två telefonbutiker i gallerian.

– Definitivt så är det Phonehouse som drabbades först. Sedan även Tele2-butiken som ligger granne med den första butiken, säger Patrik Eriksson på polisen till SVT.

Många polispatruller samt helikopter kom till platsen för att försöka gripa rånarna.

Det är oklart vilket byte man fick med sig.

EM-silver för Thornéus – men ännu ingen OS-plats

Michel Thornéus tog silver i EM i Amsterdam då han slog till med 8,21 i sitt första hopp i längdfinalen på torsdagkvällen. Ändå var 30-åringen från Botkyrka inte glad. Medvinden var för stark så Thornéus tvingas nu hitta en tävling i helgen för att försöka klara OS-kvalgränsen.

– Trodde aldrig att jag skulle stå här som silvermedaljör i EM och vara besviken, säger han till TV4.

Michel Thornéus gjorde med 8,21 sitt längsta hopp för säsongen, och sex centimeter över OS-kvalgränsen. Men vindmätaren visade +2,1, en tiondel för mycket. Det var dessutom det enda av Thornéus finalhopp som hade för stark medvind.

OS i Rio har varit hans stora mål sedan han missade OS-brons i London 2012 med en enda centimeter. Men nu brinner det i knutarna för att hinna kvala in. Redan i dag, fredag, åker Thornéus från Amsterdam för att hitta en tävling där han kan göra ett nytt försök att hoppa över 8,15 – utan för stark vind i ryggen.

– Ja, OS är det viktigaste, säger Michel Thornéus, som tävlar för Hammarby IF.

EM-guldet tog britten Greg Rutherford som hoppade 8,25 i finalens femte omgång och petade ner Thornéus till silverplatsen.

Ilska i Sjöstan efter SL:s tvärbanemiss

Tvärbanerenoveringen i sommar har orsakat kaos i Hammarby sjöstad i veckan, skriver Stockholm direkt. Både sjöstadsbor och turister blev strandade när den utlovade ersättningstrafiken inte dök upp. Ersättningsbussar skulle nämligen sättas in – men inga bussar stannade vid Mårtensdal och Luma

– Folk var så förbannade och frustrerade. Alla stod där som fån och undrade vad är det här, säger Tomas Andersson, som bor vid Lumaområdet i Hammarby sjöstad till Stockholm direkt.

SL medger att informationshanteringen brustit och uppger samtidigt att en informationsinsats ska ha gått ut i mitten på veckan.

– Det är naturligtvis inte bra. Informationen skulle ha varit uppe från redan från början naturligtvis. Det är en miss och det är inte bra, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL till Stockholm direkt.

Arbetet med tvärbanan i Hammarby sjöstad beräknas vara klart till nästa vecka. Under den tiden hänvisas resenärer från Mårtensdal och Luma till Gullmarsplan eller Sickla kaj.

Person påkörd av flakmoped i skärgården

Vid 13.41 under torsdagen blev en person påkörd av en flakmoped vid Spränga brygga i Utö i södra skärgården. Den påkörde fördes med ambulanshelikopter till Södersjukhuset. Även personen på flakmoped behövde tas till sjukhus på grund av andra medicinska problem. Polis utreder olyckan.

– Det var en vanlig olycka, och det är inga allvarliga skador. Den påkörande personen hade problem med hjärtat. Vi kommer kunna utreda olyckan mer när de lämnat sjukhuset. På grund av avståndet så användes ambulanshelikopter. Det är oftast en bra lösning i dessa fall, säger Albin Näfverberg vid Stockholmspolisen.

Två personer tilltvingade sig en bil vid Brommaplan

Två personer, varav en var beväpnad, tilltvingade sig en bil vid Brommaplan vid 13.24 på torsdagen. I samband med rånet hade den ena sin huva på tröjan neddragen, medan den andre hade vit mask. De åkte i riktning mot Vällingby. Ingen har skadats vid rånet. En förundersökning är inledd avseende grovt rån.

Fordonet hittades kort därefter på Spiralbacken i Hässelby strand, polis försökte spåra med hund utan resultat. Förövarna ska ha haft huvudtröjor, en svart och en grå. Den med svart tröja hade svarta byxor och den andre bar jeans.

– Ingen har gripits, säger Albin Näfverberg vid Stockholmspolisen på fredagsmorgonen.

Soligt – sen växlande molnighet

Fredagen börjar soligt. Fram på dagen växlande molnighet och det ser ut som att det i alla fall i Sörmland kan bildas skurar, lokalt med åska. 20-24 grader. Inatt mest klart och 6-10 grader som lägst. Vind omkring nordväst.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.