ANNONS

Man sköts inför sina barn

Mannen levde när ambulansen kom till Hässelby gård men dog på sjukhuset.
Mannen levde när ambulansen kom till Hässelby gård men dog på sjukhuset.
En man sköts ihjäl med flera skott i en bil i Hässelby gård – i baksätet satt hans två barn.

Hässelby-Vällingby är klart värst drabbat av skottlossningar i Stockholm.

Nu har Hässelbyborna fått nog.
ANNONS

Vid 16-tiden i torsdags ekade flera skott i Hässelby gård. Grannar sprang ut och fann en man skjuten med flera skott bakom ratten i en bil.

I baksätet fanns hans minder­åriga barn, som enligt polisen blev vittnen till skjutningen. Båda klarade sig utan skador och kunde snart lämnas över till sin mamma.

Mannen var vid liv när ambulansen kom dit, men avled på sjukhus av sina skador.

Enligt polisen var det två gärningsmän som öppnade eld mot bilen. Ett stort antal polispatruller sökte efter dem under kvällen.

Polisen är återhållsam med uppgifter om offret, men enligt flera medier rör det sig en man som tidigare dömts för en rad våldsbrott.

Maria Elsa Salvo är chockad av hänsynslösheten i torsdagens dödskjutning.

– Att det sker inför barn, dessutom på dagen och kanske nära andra människor. Man har gått över vissa gränser, säger hon.

Hon är uppvuxen i Hässelby och engagerad i stadsdelen både som fritidspolitiker för Socialdemokraterna och som privatperson.

När det var skottlossning på Hässelby torg i juni, och två centrumbesökare skadades lindrigt, tog Maria Elsa Salvo tillsammans med flera andra initiativ till en manifestation mot våldet.

ANNONS

– Folk som levt här lång tid är väldigt upprörda. Det är så mycket av det som vi byggt upp som förstörs när sådant här händer, säger hon och pekar på Husby.

– Efter kravallerna flyttade många näringsidkare därifrån. Man vill inte bo och arbeta i ett område som man inte känner sig trygg i.

I sociala medier har många reagerat på torsdagens dåd.

”Sen jag fick reda på att mannen som blev skjuten i sin bil var i Hässelby har jag börjat tveka på att ens gå utanför dörren”, skriver en person på Twitter.

På andra sidan gatan från den sönderskjutna bilen står Per, som bor i närheten. Han är uppgiven.

– Vi hör skottlossningar här som det aldrig skrivs om. Det pågår ­någon form av gängkrig här ute, säger han.

Maria Elsa Salvo är mest arg.

– Nu hamnar alla de positiva krafter som finns här totalt i skymundan. Vi måste bekämpa våldet polisiärt, men vi måste också bekämpa orsakerna, som arbetslösheten, fattigdomen, säger hon.

Hittills i år har det varit 23 skjutningar i västerort (till och med augusti). Det är klart mer än i de övriga polisdistrikten. I Södertörn, som ligger näst högst, har till exempel 15 skjutningar ägt rum under samma period.

Fakta

Fler skjutningar i Hässelby

Den 20 april skedde en skotlossning vid en lekplats bara några hundra meter från den plats där mannen sköts ihjäl i torsdags.

I juni skadades två utomstående i samband med skottlossning på Hässelby torg.

Förra året gjordes åtta anmälningar om försök till mord eller dråp med skjutvapen i Hässelby-Vällingby. Det är dubbelt så många som i Enskede-Årsta-Vantör, som var den stadsdel som låg näst högst.

Många skjutningar i Hässelby-Vällingby inträffade dessutom under 2013, då det pågick ett gängkrig.

Källa: Brå och polisen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.