Man som slog ner präst har erkänt

Idag inleds rätte­gången mot mannen som slog ner Högalidskyrkans nya präst med hammare.

Men kyrkan låter sig inte skrämmas utan jobbar för fortsatt öppenhet.

Den 1 oktober började den nya kyrkoherden sin tjänst i Högalids församling. Samma dag fick hon besök av en man som hon två år tidigare haft en mejlkonversation med i sitt ämbete som präst.

Kyrkoherden berättar i polisförhör att hon hade fullt upp eftersom hon höll på att sätta sig in i sina nya arbetsuppgifter och därför hänvisade mannen till en annan präst i församlingen. Men mannen tackade nej.

Hon berättar också att hon kände obehag och upplevde mannen som manisk.

Dagen efter återvände mannen till kyrkan och ville prata med henne igen. Och när hon var på väg hem gick han till attack och slog henne upprepade gånger med en hammare i huvudet och på armen, enligt åtalet. Därefter sparkade han henne flera gånger, samtidigt som han enligt vittnen hotade att döda henne.

Mannen greps och är misstänkt för mordförsök. Han var i de inledande förhören förtegen om vad som hade hänt. Efter drygt en månad uppgav mannen att han ville lätta på trycket och berättade då för polisen att han slagit ner kyrkoherden med en hammare och sparkat henne. Som skäl angav han att hon var ”nonchalant” och att präster ska vara snälla och inte dryga.

Mannen berättar att han kontaktat henne för att han vill komma i kontakt med en präst som han haft kontakt med i sin barndom som har ett liknande namn. Samtidigt förnekar han mordförsök och menar att han inte avsåg att döda henne.

Kyrkoherden, som efter sjukhusvård nu är tillbaka på halvtid i församlingen, vill i dagsläget inte prata med media om hur hon går vidare i sitt jobb som präst efter det som hänt.

Från församlingens sida försöker man dock jobba på som vanligt.

– Sådant här skapar ju oro, men vi är jätteglada att hon klarade sig och arbetar utifrån att allt ska bli bra. Livet hos oss fortsätter och vi har gudstjänster och grupper som vanligt, säger Gunnar Lind, präst i Högalids församling sedan 1997.

Har det blivit mindre öppet och svårare att få prata med en präst nu om man behöver?

– Nej, vi måste ha kvar den här öppenheten, det ska vara låga trösklar. Men vi ställer upp för varandra och kollar kanske en extra gång om det skulle vara något.

Vi måste ha kvar den här öppenheten, det ska vara låga trösklar.Gunnar Lind präst i Högalid