Man stal sex bilar och två kassaskåp

23-åringen stal en bil och körde sedan in i porten hos Din Bil i Slagsta. Under en och samma natt stal han två kassaskåp och sex bilar från företaget.

– Det har blivit en hel massa extrajobb för vår del. Vi har fått reparera bilarna två gånger i stället för en och det har inneburit störningar i produktionen, säger en av de ansvariga på verkstaden.

Den omfattande stölden genomfördes i februari i år. En av bilarna var en lyxbil i miljonklassen. Inget av de stulna fordonen var äldre än tre år.

Hur upptäckte ni inbrottet?

– Det var på helgen och jag fick veta det genom en av väktarna.

Efteråt fick polisen tips från en person som påstod att han såg några män som lastade in kassaskåp i en större bil på en gata i Norsborg. När polisen kom fram var bilen inte kvar, men snart hittades två kassaskåp på en brygga vid en frusen sjö.

Skåpen kunde kopplas till inbrottet på företaget, där man använt dem som förvaringsplats för bilnycklar.

Bilen som kassaskåpen körts i härrörde sig från samma inbrott.

I domen i Södertörns tingsrätt framgår det att den nu dömde 23-åringen av allt att döma inte var ensam om gärningarna. Bland annat hade det hittats skoavtryck från fler än honom inne på företaget. Rätten pekar också på att det krävdes flera personer för att köra i väg bilarna. Det är dock oklart vilka de andra personerna är.

Mannen har erkänt delar av det han anklagades för.

Han dömdes för bland annat grov stöld, olovlig körning, rattfylleri, narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Påföljden blev fängelse i ett och ett halvt år. Han ska också betala sammanlagt 348 589 kronor i skadestånd för bland annat de förstörda bilarna.

Åklagaren Elisabet Bergström är nöjd med domen.

– Jag trodde inte att han skulle få så mycket, säger hon.

Hon hade yrkat på fängelse i tio månader, alternativt i ett år.

Tingsrätten beslöt dock att det skulle bli ett högre straff med tanke på att mannen tidigare dömts för 21 olika brott, flera av dem har varit bilbrott.

Inbrottet och stölderna i februari begicks dessutom under prövotiden för villkorlig frigivning från ett fängelsestraff på 10 månader.

Mannens advokat har överklagat domen.