Min lokala hjälte

Man står åtalad för mord med filékniv

I dag inleds rättegången mot den Kungsholmsbo som misstänks ha mördat en 52-årig man på Polhemsgatan den 1 april.

Den 31 mars i år ska den åtalade mannen, som är i 30-årsåldern, ha varit vid Fridhemsplan för att handla öl tillsammans med sin bror. På väg hem passerade bröderna Kronobergsparken och stannade enligt åtalet till för att prata med en 52-årig man.

Denne hade nyligen blivit avsläppt av en taxi vid Fridhemsplan och satt nu på en parkbänk och drack öl.

De tre ska ha slagit sig samman och gått hem till den misstänkte mannen för att fortsätta festa. Vid midnatt rök bröderna ihop och den åtalade mannens bror lämnade lägenheten, allt enligt åtalet.

Efter det gick något fel. Vid fyratiden på morgonen ska den åtalade mannen ha vaknat upp och funnit 52-åringen liggandes död i en blodpöl med flera knivhugg i vänstra benet. Den åtalade mannen ska då ha sprungit ut till en granne som ringde polisen.

Den 52-årige mannen åt blodförtunnande medicin och obduktionsrapporten visade att han förblött.

Den misstänkte Kungsholmsbon förnekar brott och uppger att han har kraftiga minnesluckor från kvällen. Han minns inte hur 52-åringens blod ska ha hamnat på hans hand, jacka och strumpor och menar att mannen kan ha skadat sig själv med den filékniv som hittats på diskbänken, något som obduktionsrapporten inte heller utesluter.

– Han var i så hög grad berusad att han inte minns vad som hänt. Men han vet att inte kan ha gjort detta, säger den misstänktes ­offentliga försvarare Hans-Christian Löth.

Den mordmisstänkte mannen hade 1,8 promille alkohol i blodet på morgonen den 1 april.

Men enligt kammaråklagare Pär Andersson finns flera omständigheter som pekar på att det är han som är skyldig.

– Bland annat låg mordvapnet diskat i köket och det fanns inget blod mellan offret och diskbänken. Det är orimligt om offret nu skulle ha huggit sig själv – att han sen skulle gått i väg och diskat kniven, säger han.

Pär Andersson kommer att yrka på att att den åtalade mannen döms för mord och i andra hand synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

– Det intressanta i det här målet är att samtliga skador är i benet. Det kan bli en diskussion om huruvida man kan räkna med att någon ska dö om man hugger honom där. Träffar man hjärtat kan man räkna det som direkt uppsåt. Men jag kommer att yrka på mord då jag menar att den åtalade varit likgiltig inför att mannen kunde förblöda, säger Pär Andersson.

Den misstänkte mannen är sedan tidigare dömd för ett flertal brott bland annat dråp, misshandel, olaga hot och brott mot knivlagen.

Rättegången pågår till och med torsdag och ­domen väntas i slutet på juli.

Han var i så hög grad berusad att han inte minns vad som hänt.Hans-Christian Löth, Den misstänktes advokat,