Män tar ut var fjärde dag

Ronny Jansson har varit hemma den mesta av tiden med dottern Rebecca. Det ångrar han inte, utan har stortrivts. Men han är ett undantag i Nacka, där mammorna tar ut tre av fyra föräldradagar.
Ronny Jansson har varit hemma den mesta av tiden med dottern Rebecca. Det ångrar han inte, utan har stortrivts. Men han är ett undantag i Nacka, där mammorna tar ut tre av fyra föräldradagar.
Många Nackapappor tar föräldraledigt, men tillsammans utnyttjar de bara en fjärdedel av ersättningsdagarna.

På öppna förskolan i Ektorp träffar vi mest mammor, som alla förespråkar valfrihet.

Föräldrarna och deras barn har samlats i en ring på den öppna förskolan i Ektorp. Ett halvdussin glada mammor – och en glad pappa – sjunger sånger och skojar.

– Det är ganska ovanligt att vi bara har en pappa här, säger barnskötaren Anette Nylund.

– Ja, det brukar vara fler, svarar föräldraledige Ronny Jansson.

Men så här ser verkligheten i Nacka ut. Siffror för 2011, som TCO har tagit fram, visar att papporna bara tar ut drygt var fjärde ersättningsdag, resten tar mammorna ut.

Statistiken rör sig åt mer balans mellan könen och i Nacka är det jämnare än genomsnittet i länet. Men det går långsamt och det finns en grupp män som, enligt TCO, inte har påverkats.

Dessutom berättar inte siffrorna hela sanningen.

– När mamman är hemma, oftast den första perioden, sprider man dagarna. Därefter, när pappan tar föräldraledigt, tar han ut alla dagar för att komma upp i en rimlig ersättningsnivå på grund av högre inkomst. Vårt index är lite för snällt mot papporna, säger Lena Orpana, statistiker och utredare på TCO.

På öppna förskolan i Ektorp har man varje torsdag i några timmar öppet bara för pappor.

– Det blir som en inkörsport för många pappor, förklarar Anette Nylund.

Den här dagen är det onsdag och Ronny Jansson är den enda pappan på förskolan. Han är där med dottern Rebecca, 14 månader. Han har varit ledig merparten av den tiden.

– Det är skitkul och jag är så glad att jag har varit med om den här tiden. Det är jag som har fått se all den här utvecklingen hos henne, säger Ronny Jansson.

– Min tjej och jag har i princip delat lika, jag kanske är hemma lite mer nu. Jag tror att det är en ekonomisk fråga och tyvärr är det väl så att mannen ofta tjänar mer.

En annan av föräldrarna som besöker den öppna förskolan är Linda Nigard, som är där med 13 månader gamla Vincent. Hon har tagit ut det mesta av ledigheten eftersom hennes man har eget företag och inte har samma möjlighet att vara borta.

– Jag kan ju tycka att det är tråkigt att inte fler män tar chansen att vara hemma med sitt barn. Men jag tror inte att man kan styra för mycket heller, säger hon.

De flesta av mammorna delar den åsikten. Det är familjen själv som måste bedöma vilken lösning som passar bäst, anser de.

Som det är nu så är 60 av 480 ersättningsdagar reserverade för respektive förälder. Elenor Öhman, som är på förskolan med ettåriga dottern Junea, tycker inte att det bör vara fler.

– Jag ser det som ett problem om ännu fler dagar ska öronmärkas, säger hon.

Fakta

Hur gör ni med föräldraledigheten i er familj?

Elenor Öhman och Junea, Skuru: ”Pappan var hemma direkt efter födseln, men efter det har jag varit hemma mest. Det är av praktiska skäl men också för att jag har velat. Det är ett problem om fler dagar öronmärks.”
Åsa Norrby och Adam, Saltsjökvarn: ”Jag fick alla dagar för att jag tycker att det är roligt att vara hemma. Min man tjänar mer. Vi är båda nöjda och jag tycker att alla familjer borde få bestämma själva hur de ska göra.”
Elisabeth Marmorstein och Ludvig, Skuru: ”Nu har jag varit ledig mer men med våra två tidigare barn har vi delat lika. Det skulle bli lättare för arbetsgivare att acceptera att män tar ledigt om fler gjorde det.”