ANNONS

Man tog betalt för falska lägenheter

En man från Skärholmen lånade ut sitt bankkonto till en bekant. Sedan tog han emot över 100 000 kronor i bluffhyror – för lägenheter som aldrig hyrdes ut.
ANNONS

En 20-åring från Skärholmen dömdes nyligen för penninghäleri. Anledningen var att hans bankkonto användes för att ta emot 120 650 kronor i betalning från lurade Blocketkunder. Sammanlagt blev 21 personer från hela landet blåsta av falska annonser för framför allt lägenheter.

Offren har inte fått se lägenheterna, men har ändå blivit tillsagda att betala en förskottshyra om de är intresserade av att hyra. Pengarna har gått till ett kapitalkonto som tillhör 20-åringen, och därifrån har de direkt förts över till hans personkonto.

Efter det har mannen vid flera tillfällen plockat ut sammanlagt 66 000 kronor i kontanter från sitt lokala bankkontor. Han har då visat upp sitt id-kort och skrivit under med sin signatur.

20-åringen har erkänt att han har lånat ut sitt bankkonto, men menar ändå att han är oskyldig eftersom han aldrig hade för avsikt att kontot skulle användas till något brottsligt. Att pengar har flyttats fram och tillbaka mellan 20-åringens olika konton och att någon har plockat ut kontanter från dem vill han dock inte kännas vid.

Under rättegången i Södertörns tingsrätt berättade mannen att han blivit bekant med en man som behövde få pengar skickade till sig men inte hade något bankkonto. Han kunde dock inte säga vad mannen heter i efternamn eller var han finns nu.

Eftersom alla bevis pekar på att 20-åringen själv har gjort överföringar mellan sina olika konton och tagit ut pengar på bankkontoret valde tingsrätten att inte tro på hans historia. Han dömdes därför till villkorlig dom och böter för penninghäleri. Dessutom tvingas han betala 103 450 kronor i skadestånd till offren.

20-åringen har nu tagit hjälp av sin advokat för att överklaga domen till hovrätten. Lokaltidningen Mitt i har sökt advokaten för en kommentar.

20-åringen är sedan tidigare dömd för brott, men inga som liknar det här.

ANNONS
Fakta

Så undviker du nätbedragaren

Betala aldrig förskottshyra innan du har sett lägenheten och skrivit på ett kontrakt.

Betala aldrig varor i förskott eller skicka en vara innan du fått betalt. Använd de säkra tjänster som finns i stället.

Dela inte ut känslig information, som till exempel ditt kontonummer.

Be alltid om originalkvitto när du köper en begagnad vara.

Källa: Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig, Blocket.se

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.