Man tog miljonlån med falska id-kort

Med hjälp av förfalskade id-handlingar lyckades bedragaren få kredit på nästan en miljon kronor.

Därefter följde en köpfest av sällan skådat slag.

På bara några dagar lyckades den 31-åriga Åkersbergabon med hjälp av ett antal falska körkort begära och få kredit beviljad på totalt nästan en miljon kronor.

Det är stora, väl kända, företag som drabbats. Elkedjan i Rotebro beviljade till exempel en kredit på 100 000 kronor och lämnade därefter ut varor till ett värde av 19 442 kronor.

Även Fredells i Sollentuna beviljade en kredit på 80 000 kronor och lämnade sedan ut varor till ett värde av 79 525 kronor.

Andra drabbade företag som 31-åringen besökt var Ikea Barkarby, Rusta i Upplands Väsby, Teknikmagasinet i Kista, Media Markt i Huddinge, Byggmax i Täby.

Bedragaren lyckades också beställa varor via internet som han sedan fick levererat via posten och kunde hämta ut hos det lokala ombudet genom att visa upp de falska id-handlingarna.

– Alla som ser domen inser hur bristfälliga kontrollerna är och hur lätt det är att få ut varor på kredit bara med hjälp andras identiteter. Det här är ju en brottslighet som kan drabba vem som helst. Det får inte vara så här lätt, säger advokat Christer Månson-Schwartz som försvarade bedragaren i rätten.

Den 15:e mars tog festen slut. Domen mot bedragaren blev två års fängelse för ett stort antal fall av bedrägerier samt ett mindre antal fall av narkotikabrott.

Han ska även betala skadestånd på 728 439 kronor till drabbade företag samt privatpersoner som fått sina identiteter kapade.

Under rättegången vid Attunda tingsrätt hävdade bedragaren att han motvilligt blivit indragen i kreditbedrägerihärvan på grund av egna skulder.

Borde de bristfälliga kontrollerna ses som en förmildrande omständighet?

– Det finns andra fall där man gjort den bedömningen. Det finns krav på de som tillhandahåller tjänster att det inte får vara hur lätt som helst. Det måste finnas kontroller och det kan man ju ifrågasätta om det fanns i det här fallet. Men jag har ännu inte hunnit diskutera med min klient om vi ska överklaga, säger Christer Månson-Schwartz.

Lokaltidningen Mitt i Sollentuna har sökt åklagare Lars Tyllered som dock är på semester.