Man tvingades att tömma sitt konto

Bankomaterna i Tumba.
Bankomaterna i Tumba.
Först tvingades 20-åringen ta ut alla pengar på kontot i en bankomat. Sedan hotades han till att föra över ännu mer från sitt sparkonto.

Det var tidigt på morgonen den 29 april som 20-åringen, på väg hem från en utekväll, stötte ihop med de två gärningsmännen i Tumba centrum.

– De tar tag i honom vid Pressbyrån och vill ha pengar men han har inga. Då går de till en bankomat och tar ut det som finns, säger Johnny Hanberg vid Södertörnspolisens rånavdelning.

Trion går sedan vidare till nästa bankomat och tar ett kontoutdrag. När det kommer fram att 20-åringen har pengar på sitt sparkonto tvingar gärningsmännen honom att föra över pengar. Sedan går de till bankomaten och tar ut pengar igen.

– De kommer över en större summa pengar, hur mycket vill vi inte gå ut med, säger Johnny Hanberg.

Två män från Norsborg och Tumba, 22 och 19 år gamla, misstänks för rånet. De har båda suttit häktade, men 22-åringen har släppts ur häktet. Förutom rån misstänks de också för olaga frihetsberövande och övergrepp i rättssak.

– De håller 20-åringen i omkring en timme och hotar honom med stryk för att få pengar. De hotar honom till livet om han anmäler till polisen, säger Hanberg.

– Det är ett ovanligt sätt att begå rån på.

Klockan är åtta på morgonen när rånet börjar och under tiden det pågår börjar torget fyllas med folk. På övervakningskameror syns enligt polisen hur trion går fram och tillbaka mellan bankomaterna. Trots människorna omkring honom vågade 20-åringen inte ropa på hjälp.

– Han har inte alls mått bra efter den här händelsen. Han har undvikit att gå till centrum, säger Hanberg.

22-åringen och 19-åringen misstänks också för ett rån på en nattbuss mellan Salem och Tumba tidigare på natten. Där har de enligt polisen hotat till sig pengar från en medpassagerare.

En timme senare misstänks de också ha försökt råna pendeltågsspärren i Tumba utan att lyckas.

I slutet av veckan ska åtal vara väckt.