Efter nästan två månader: Rulltrapporna i Rinkeby rullar igen

Aysah Odai och Shahrokh Karimi tycker att rulltrapporna har stått still för länge.
Aysah Odai och Shahrokh Karimi tycker att rulltrapporna har stått still för länge.
Sedan mitten av februari har rulltrapporna på Rinkebys tunnelbanestation stått stilla. Men nu har de börjat rulla igen. Det långa stoppet har däremot lämnat en sur eftersmak i mångas munnar.

Rulltrapporna i Rinkebys tunnelbanestation har varit föremål för irritation och ilska hos många som åker till och från Rinkeby med tunnelbana.

Av de tre rulltrapporna på stationen har nämligen två stått stilla sedan mitten av februari. Den som har fungerat har bara gått att köra neråt med. Har man varit på väg upp har man varit förpassad till hissen eller till att gå upp för den långa rulltrappan.

Många hade åsikter

Men under tisdagsmorgonen öppnades en av de två trasiga rulltrapporna. Många av de som väntade på tunnelbanan i Rinkeby hade åsikter om det långa stoppet.

– Det är jätteskönt att den har öppnat den igen. Jag tror att många har haft det väldigt jobbigt. Det är väldigt dåligt att sådana här basala saker inte fungerar. Man kan ju fundera på varför de inte har fixat de just här i Rinkeby, säger Shahrokh Karimi.

Det var fler som var arga över att det har tagit en sådan tid att fixa detta i just Rinkeby.

– Det här har varit jättejobbigt. De har skjutit upp datumet för att laga detta flera gånger. Det här är ett väldigt segregerat område och de skiter nog i oss, säger Rukiye Korkmaz.

Aysah Odai säger att hon har sett stoppet som ett sätta att få lite extra vardagsmotion, även om det har varit jobbigt.

– Det är jätteskönt att det är öppet igen, men det tog alldeles för lång tid för dem att fixa detta, säger hon.

Olyckliga omständigheter

Regionråd Tomas Eriksson (MP), som ansvarar för tillgänglighetsfrågor är glad att problemet äntligen är löst. Han säger att det långa stoppet beror på att det är svårt att få fram reservdelar snabbt, att det är i just Rinkeby har inte med saken att göra enligt honom.

– Jag har fått massor med reaktioner från resenärer. Många verkar känna sig förbisedda eftersom att de bor i Rinkeby. Men så är inte fallet. Det här beror på olyckliga omständigheter. Det är tråkigt att det har tagit så lång tid, säger han.

Tomas Eriksson (MP) landstingsråd Landstinget i Stockholms län ska styras av Alliansen och Miljöpartiet. Bild från presskonferensen där de presenterades.

Tomas Eriksson (MP) landstingsråd Landstinget i Stockholms län.

Få reservdelar inne

Rulltrapporna runt om i Stockholm kommer från olika leverantörer och är av olika modeller och storlekar. Detta gör att det är svårt att kunna hålla reservdelar i lager enligt Tomas Eriksson.

– Det behövs väldigt mycket yta då reservdelarna är väldigt stora. Vi måste oftast beställa delar när en rulltrappa går sönder och det tar tid. Jag har tagit på mig att försöka samordna det här bättre så att det ska gå snabbare i framtiden, säger han.

SL-resenärerna har tröttnat på rulltrappshaveriet