ANNONS

Centern vill rösta om överdäckning av E18

E18 är ett av kommunens stora miljöproblem. En tunnel över vägen har diskuterats som ett möjligt sätt att förbättra situation, men skulle också innebära ett enormt projekt.
E18 är ett av kommunens stora miljöproblem. En tunnel över vägen har diskuterats som ett möjligt sätt att förbättra situation, men skulle också innebära ett enormt projekt.
Låt Danderydsborna rösta om en överdäckning av E18. Det föreslår Centern i en ny motion.

Men frågan är för tidigt väckt menar kommunstyrelsens ordförande.
ANNONS

Diskussionerna kring en överdäckning av E18 har många år på nacken.

För två år sedan inledde kommunen tillsammans med Trafikverket och Stockholms läns landsting en utredning av frågan. En överdäckning av E18 skulle minska bullret i området och begränsa spridningen av partikelnivåer från dubbdäck till tunnelns mynningar.

Om det blir tunnel av delar av E18 i Danderyd frigörs dessutom stora mängder yta, där ett potentiellt nytt Danderyd skulle kunna växa fram.

Utredningen, som snart är färdig, ska ut på remiss i mitten av året. Men redan nu flaggar Centern i kommunen för att de vill se en folkomröstning om det i ett senare skede visar sig att man vill gå vidare med planerna att bygga in en del av E18 i en tunnel.

– Det är viktigt att man redan nu tar ställning till om man ska göra en sådan här folkomröstning, eftersom det kommer att kräva en stor informationsinsats, säger Siv Sahlström (C).

Kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M) anser dock att det är för tidigt att prata om en folkomröstning.

– Om vi redan nu slår fast att ska bli en opinionsundersökning riskerar det att bli ett spel för gallerierna. Jag menar att frågan är väckt för tidigt, men utesluter inte heller att den i framtiden kan bli aktuell, säger Olle Reichenberg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.