På måndag nyöppnar Bak på Lilla Essingen – i helt ny form

café bak, kungsholmen.Ägare: Conrad Tyrsén.
Conrad Tyrsén utanför lokalerna på Lilla Essingen.
café bak, kungsholmen.Ägare: Conrad Tyrsén.
Conrad Tyrsén driver Bak tillsammans med Ted Johansson.
Bak skulle stänga på Lilla Essingen för att flytta till större lokaler i Hökarängen.
Men nu görs en helomvändning – på måndag nyöppnar bageriet på ön i helt annan tappning.
– Till pizza vill man ju dricka bärs, säger Bak:s ägare Conrad Tyrsén.

Delar av lokalerna som inhyser ”Bak”, som för drygt ett år sedan bytte namn från ”konditori Dessert & Choklad”, på Patentgatan 7 på Lilla Essingen har genomgått renovering.

Bageridelen har blivit ett kafé med sittplatser och bord, medan butiksdelen är oförändrad. Trots att ingenting har bakats här sedan i slutet på juli sitter bulldoften kvar i väggarna.

– Vi öppnar på måndag nästa vecka, säger Conrad Tyrsén, som driver bageriet tillsammans med Ted Johansson sedan 2006.

café bak, kungsholmen.Ägare: Conrad Tyrsén.

Två gånger har bageriet ansvarat för desserten på Nobelmiddagen. Foto: Christian Lärk.

Skulle stänga för gott

I april gick Ted och Conrad ut med att bageriverksamheten skulle stänga på Lilla Essingen för gott. I stället skulle Bak flytta till större lokaler i Hökarängen.

Men reaktionerna blev kraftfulla. ”Är ni helt dumma i huvudet? Hur kan ni stänga bageriet?”, sa stamkunder och grannar på ön.

– Vi har verkligen förstått hur viktigt det är för människor att ha ett lokalt bageri, säger Conrad Tyrsén.

I slutet på juli såldes den sista bullen på Patentgatan och i augusti gick flyttlasset till förorten. Men i hemlighet att hade duon tänkt om angående Lilla Essingen.

– Vi bestämde oss för att göra om bageriet här till ett kafé, säger han.

café bak, kungsholmen.Ägare: Conrad Tyrsén.

Bord och stolar har placerats i bageridelen. Foto: Christian Lärk.

Öppnar i ny tappning

På måndag nyöppnar alltså Bak på Lilla Essingen i annan form än tidigare. Gästerna kommer att kunna handla i butiksdelen som vanligt, men också slå sig ner i den ombyggda bageridelen för att äta bakelser, bröd och luncher.

– Vi kan baka och vi kan butik, men vi är väldigt ödmjuka inför att driva kafé, säger Conrad Tyrsén.

Han berättar att verksamheten kommer att bli som en lightversion av stora Bak i Hökarängen. Stenugnarna finns kvar och kommer att användas.

– Vi planerar att ha temakvällar här på Lilla Essingen. Typ sälja pizza.

– Och till pizza vill man ju dricka bärs. Vi kommer att skaffa alkoholtillstånd, fortsätter han.

Vad är kvar att göra här inför måndag? 

– Inte mycket. Vi ska få upp lite menytavlor. Också funderar vi på vilka öppettiderna ska vara, säger Conrad Tyrsén.

Lyxigt konditori lämnar innerstan för Hökis