ANNONS

Mandarinänder plaskade i kanalen

I lördags fångade Åkersbergabon Susanne Carlsson de här två mandarinhannarna på bild i Åkers kanal.
I lördags fångade Åkersbergabon Susanne Carlsson de här två mandarinhannarna på bild i Åkers kanal.
Två ovanligt färggranna pippifåglar väckte i helgen uppmärksamhet i kanalen i Åkersberga. Fåglarna, två hannar av arten asiatisk mandarinand, simmade till synes bekymmerslöst runt i vårvattnet.
ANNONS

– Jag såg änderna först vid stenpartiet precis nedanför laxtrappan, medan de ordnade med fjädrarna. Först trodde jag att det var vanliga änder med lite olik färg, berättar Åkersbergabon Susanne Carlsson för Mitt i.

– Men så insåg jag att det inte alls var vanliga änder och gick ner mot vattenbrynet på själva slussholmen och då hade änderna flyttat på sig ner i vattnet istället på Ekbackssidan.

Susanne berättar att hon kontaktade Naturskyddsföreningen som sade att det aldrig funnits mandarinänder i kommunen förut.

– Då blev det ju extra roligt. Jag vet ju att de inte finns naturligt ute i det vilda.

Mandarinanden hör ursprungligen hemma i östasien och är släkt med den nordamerikanska brunanden. Från mitten av 1700-talet har mandarinänder importerats till Europa, först som prydnadsfåglar till parker.

Sedan dess har fåglar smitit från parker och zoologiska trädgårdar och förvildats så att pippin nu finns på flera håll i Europa. Eftersom det bara är hannen som är färggrann har den varit populärast som prydnadsfågel och fler hannar än honor tycks även leva i vilt tillstånd.

– De är inte vanliga, men verkar var fler i rörelse i år än tidigare, säger Anders Wirdheim på Sveriges Ornitologiska Förening.

– Jag skulle gissa att det rör sig om 20-30 stycken i Sverige.

Att det tycks finnas fler mandarinhannar än honor har lett till särskilda problem eftersom fågelarter inte kan korsas hur som helst.

ANNONS

– Ja de verkar ha svårt att hitta partners. I Västerås är det en mandarinhanne som förälskat sig i gräsandhona. Får de en avkomma blir den nog steril, säger Anders Wirdheim.

Första gången en mandarinand observerades i vilt tillstånd i Sverige var 1895 i södra Lappland.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.