ANNONS

Te och mandelkaka – vägen till integration på Strandvägen

Fika, integrations fika på svenska tenn.Barbro Fällman med Faiz Qayyum,
Faiz Qoyyum som kom till Sverige från Pakistan för ett drygt år sedan fikar med Barbro Fällman från Vasastan på Svenskt Tenns tesalong.
Nya Kompisbyrån och Svenskt Tenn inleder ett samarbete där nya och etablerade svenskar får lära känna varandra på Strandvägen.
– Det här är det bästa sättet för nykomlingar som kommer till Sverige att testa och utveckla sina kunskaper, säger Faiz Qoyyum.
ANNONS

Tolv fikapar, bestående av en etablerad svensk och en ny svensk, tussas ihop för att lära känna varandra i Svenskt Tenns tesalong på Strandvägen.

Ljudnivån i salongen är hög och det surras friskt vid alla bord.

Två som möts över en mandelkaka och en kopp te är Barbro Fällman från Vasastan och Faiz Qoyyum som kom till Sverige från Pakistan för ett drygt år sedan.

– Jag vill bli bättre på svenska och bli en del av den svenska kulturen. Det här är det bästa sättet för nyanlända som kommer till Sverige att testa och utveckla sina kunskaper, säger Faiz Qoyyum.

Viktigt att lära ut språket

Barbro Fällman fick syn på evenemanget via sociala medier och hörde av sig för att få delta.

– Jag arbetar med kommunikation, språk och retorik så jag tycker det är väldigt viktigt att lära vårt språk till de som bor här, säger hon.

Vad hoppas du få ut av mötet?

– Jag tycker det är väldigt intressant att lära mig om Faiz bakgrund och varför han är här och varför han vill lära sig ett så svårt språk som svenska, säger Barbro och skrattar.

Vad säger du om svenska Faiz – är det svårt?

ANNONS

– Allt är svårt när man inte försöker lära sig något. När man lär sig svenska och pratar svenska blir det sakta och sakta lättare, säger han.

Fika, integrations fika på svenska tenn.Barbro Fällman med Faiz Qayyum, Caroline Nyberg avd. ansvarig på tesalongen serverar te och sockerkaka.

Caroline Nyberg på tesalongen serverar te och mandelkaka. Foto: Pekka Pääkkö

Givet samarbete

Mardin Baban är verksamhetschef på organisationen Nya Kompisbyrån som arbetar för ökad gemenskap i samhället genom att föra samman nya och etablerade svenskar med varandra.

– Vi tror det händer något magiskt när två människor möts. Man får se människan mitt emot och lära känna den. Och det gäller inte bara den nya svensken utan även den etablerade som får lära sig om någon annans livsberättelse, säger han.

Fika, integrations fika på svenska tenn. Mardin Baban med Thommy Bindefeld.

Mardin Baban från Nya Kompisbyrån med Thommy Bindefeld från Svenskt Tenn. Foto: Pekka Pääkkö

Att låta integrationsfikan hållas vid Strandvägen var givet berättar Svenskt Tenns marknadschef Thommy Bindefeld.

Företaget ger till exempel många nyanlända arbete i sin sömnadsateljé i Gävle. Och grundaren av Svenskt Tenn, Estrid Ericson, gav formgivaren Josef Frank en plattform efter att han lämnade Wien på grund av antisemitism.

– Vi försöker koppla till den fantastiska historien på olika sätt. När Nya Kompisbyrån frågade oss tyckte vi det var självklart att vi även i vår tid tar hand om det arvet, säger Thommy Bindefeld.

Finns platser kvar

En onsdag i månaden under februari-maj, hålls integrationsfikan i Tesalongen på Strandvägen 5. Många platser har rykt till vårens fikatillfällen, men det finns fortfarande en del platser. Här kan du anmäla intresse.

– Vi ser det här som en början på ett samarbete. Nu kör vi varje månad fram till sommaren så får göra en utvärdering. Vi kommer säker kunna göra fler samarbeten framöver, säger Thommy Bindefeld.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.