Många åker dit på vänstersvängen

Bilisterna struntar i förbudet mot vänstersväng vid Sankt Eriksgatan/Fleminggatan.

Över 100 personer har redan bötfällts.

– Det är väldigt många. Vi har haft poliser på plats som bara på en timme sett 15–20 bilister bryta mot reglerna, säger Peter Enell, kriminalinspektör vid Citypolisen.

Den har kallats en av Stockholms mest olycksdrabbade korsningar – platsen där Sankt Eriksgatan möter Fleming­gatan. Under våren har korsningen byggts om för att förbättra säkerheten och sedan den 1 juni är det förbjudet att svänga vänster i alla riktningar.

Men risken för olyckor och trafikkaos är fortsatt stor eftersom få följer reglerna. På knappt två månader har över 100 personer bötfällts vid den farliga korsningen – en mycket hög siffra enligt polisen. Och flest fuskare åker fast när de kommer via Sankt Eriksbron och ska svänga vänster på Fleminggatan.

Orsaken till att folk bryter mot förbudet kan vara flera, menar Enell. Det kan röra sig om brist på tolerans men också ouppmärksamhet om förbudsskylten. Det finns även bilister som hävdat att de bara följde gps:en som visade vänstersväng eftersom den inte uppdaterats.

– Jag tror att det ofta handlar om gammal vana, att folk kör som de brukar köra, eller att man chansar, säger han.

Polisen har inte några särskilda åtgärder planerade för att få bukt med problemet, men Peter Enell säger att det ibland finns resurser över som kan sättas in. Och att man försöker synas ute så mycket som möjligt för att avskräcka trafiksyndarna.

– Trafiksäkerhet är ett område som prioriteras. Under sommaren kommer vi att ha kontroller lite då och då i korsningen.

Jag tror att det ofta handlar om gammal vana.