Många äldre ensamma i sommar

Sommaren kan bli ensam för många äldre.
Sommaren kan bli ensam för många äldre.
Juli är den månad som flest lämnar storstan och åker på semester.

Men när Stockholm töms på folk blir många gamla människor kvar i ofrivillig ensamhet.

Nästan sju av tio som bor på äldreboende besväras av ensamhet varav två av tio gör det ofta, det visar Socialstyrelsens årliga undersökning bland alla med äldreomsorg.

Och på sommaren blir det extra ensamt för många äldre. Sittandes i lägenheten utan någon att umgås eller prata med, så ser sommaren ut för många äldre enligt bland annat Stockholms Stadsmission. Detta vill man uppmärksamma med en ny Youtube-kampanj och förändra genom ett äldrecenter och sommarkollo för äldre där olika aktiviteter erbjuds.

– De flesta av oss väntar inte längre än vi måste på att lämna reklam som är tråkig och händelselös. Med de här filmerna vill vi visa att många äldre är fast i tristess och ensamhet hela sommaren, säger Marika Hjelm Siegwald, Insamlings- & kommunikationschef på Stockholms Stadsmission, i ett pressmeddelande.

Målet med arbetet är att bryta ensamheten och isoleringen bland äldre. På äldrecentret på Kungsholmen kan deltagarna bland annat fika tillsammans, vara med i sång-, yoga- och matgrupper eller bara umgås.

– Många upplever bara sommaren genom sitt fönster. Det är en av anledningarna varför Stockholms Stadsmission driver ett Äldrecenter där pensionärer får möjlighet att träffas och umgås och till och med åka på sommarkollo. Men för att kunna göra det behöver vi återkommande stöd från fler, säger Rickard Loblom som är verksamhetschef på Äldrecenter.

Även andra organisationer satsar lite extra på aktiviteter för äldre under sommaren, till exempel Frälsningsarmén anordnar läger, resor och utflykter för äldre.

Stockholms stad anordnar också sommaraktiviteter för stadens äldre, till exempel sommarcaféer, promenader och dagsutflykter.