ANNONS

Många är beredda att amortera på sina bostadslån

Mäklaren Katarina Wallin på Fastighetsbyrån visar en ”typisk Brommalägenhet” på 52 kvadratmeter i Ulvsunda med ett utgångspris på knappt 2,2 miljoner.
Mäklaren Katarina Wallin på Fastighetsbyrån visar en ”typisk Brommalägenhet” på 52 kvadratmeter i Ulvsunda med ett utgångspris på knappt 2,2 miljoner.
Under årets första fyra månader har priserna på bostadsrätter i Bromma stigit några enstaka procent.
Under årets första fyra månader har priserna på bostadsrätter i Bromma stigit några enstaka procent.
Den 1 juni införs de nya reglerna om amorteringskrav på bostadslån. Det här är något som banker och köpare tycks vara väl beredda på.

Samtidigt syns tecken på att bostadspriserna planar ut i Bromma.
ANNONS

Det är visning av en 52 kvadratmeter stor bostadsrätt i Ulvsunda. Ett tiotal personer tittar på den ljust inredda tvårummaren som ligger högt och har ljusinsläpp från flera håll. ”En typisk Brommalägenhet”, enligt fastighetsmäklaren Katarina Wallin på Fastighetsbyrån.

– Lägenheterna brukar ofta vara runt 40 eller 50 kvadratmeter och ha lite funkiskänsla, säger hon.

Utgångspriset är 2 195 000 kronor och spekulanten Kaj är intresserad. Han är 23 år och letar lägenhet tillsammans med sin flickvän.

Från den 1 juni gäller Finansinspektionens nya regler om amorteringskrav. Det betyder att låntagaren varje år måste amortera minst 2 procent av skulden om lånet överstiger 70 procent av marknadsvärdet.

– Det vore önskvärt att inte behöva lån mer än 70 procent av marknadsvärdet, säger Kaj.

Paret har letat lägenhet i hela Bromma under våren och kan tänka sig att fortsätta sökandet ett tag till.

– Men det kan vara ett bra köpläge. Förhoppningsvis bidrar amorteringskravet till att priserna stabiliseras, säger Kaj.

Paret Anna och Arnfinn letar också bostadsrätt i Bromma och har märkts att det finns ett rätt stort utbud just nu. I dag bor de i en hyresrätt.

– Vi räknar med att amortera på lånet, och det känns skönt. Det känns galet att inte amortera, säger Anna.

ANNONS

Det kommande amorteringskravet har medfört att fler än vanligt velat sälja sina bostäder under våren, menar Marcus Hjelte som är fastighetsmäklare på Svenska Mäklarhuset i Bromma.

– Sedan i påskas har det kommit ut mycket bostäder på marknaden. Köparna får mer att välja på och prisutvecklingen har mattats av, säger han.

Däremot tror han inte att amorteringskraven i sig kommer att leda till sänkta priser.

– Nej, efterfrågan är så mycket större än utbudet. Folk vill inte tumma på att bo bra och drar hellre ner på konsumtion, säger han.

Mitt i Bromma har talat med banker som uppger att de sedan tidigare ställer amorteringskrav på låntagarna. Det har länge talats om amorteringskrav så därför är köparna beredda på dem.

Om de nya reglerna bidrar till att kyla ned marknaden i Stockholm är det positivt, anser Pär Gunnarsson som är kontorschef på Fastighetsbyrån i Bromma.

– De låga räntorna, den låga nybyggnadstakten och den stora inflyttningen eldar på priserna. Det är bra om det finns motkrafter, säger han.

Under den senaste tolvmånadersperioden har villapriserna i Bromma stigit med 10 procent. För bostadsrätter är prisuppgången 12 procent. Det här visar siffror som Svensk Mäklarstatistik släppte i förra veckan. Utvecklingen i Bromma liknar den för hela Stockholm.

Under årets fyra första månaderna har priserna bara stigit med någon enstaka procent i Bromma. Det kan ställas i relation med bostadsrättspriserna i innerstan som legat på en oförändrad nivå sedan i höstas.

– Det är tecken på att vi nått en psykisk och monetär nivå där man inte orkar mer. Det kan finnas en psykisk spärr där man inte vill betala mer. Samtidigt växer stan. Det man förr tyckte låg långt bort som Årsta eller delar av Bromma anser numera många ligga centralt, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik AB.

Läs mer om amorteringskraven här och här.

Fakta

Flera nya regler för dig som ska ta bostadslån

Ingen får belåna en bostad till mer än 85 procent, det stoppar bolånetaket.

Lån på 70 procent eller mer av bostadens värde måste amorteras med 2 procent av lånebeloppet varje år. Vid 50-70 procent är årstakten 1 procent.

Nyproducerade bostäder omfattas inte av amorteringskravet under fem år.

Reglerna gäller endast nya bolån, om du byter bank gäller inte kravet.

Blir du långtidssjuk eller arbetslös kan bankerna göra tillfälliga undantag från amorteringskravet.

Bostaden får omvärderas högst var femte år eller vid ”avsevärd förändring”.

Källa: Källa: Finansinspektionen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.