Många är rädda trots färre brott

Coopgaraget är en plats som oroar många. Här hänger många ungdomar i värmen kalla vinterkvällar. Om nattvandrande föräldrar besökte garaget oftare skulle det bli tryggare, menar Fredrik Sandell, trygghetssamordnare.
Coopgaraget är en plats som oroar många. Här hänger många ungdomar i värmen kalla vinterkvällar. Om nattvandrande föräldrar besökte garaget oftare skulle det bli tryggare, menar Fredrik Sandell, trygghetssamordnare.
Vallentuna centrum upplevs som otryggt trots att våldet minskar.

Trygghetssamordnaren Fredrik Sandell tror att ny belysning och fler nattvandrare skulle få centrum att kännas tryggare.

Ett knivöverfall och ett rån vid Teknikvägen för en och en halv vecka sedan har aktualiserat frågan om trygghet i Vallentuna centrum.

Trots att statistiken visar att våldsbrotten i Vallentuna minskar känner sig många som Lokaltidningen Mitt i Vallentunasteget pratar med otrygga i centrum.

Drygt 15 procent av kvinnor i Vallentuna över 65 år stannar inne om kvällarna av rädsla för att bli överfallen enligt en undersökning av äldrecentrum. Men även yngre undviker centrum på kvällen.

– Jag går inte ner själv om jag inte måste, säger Anette Zetterlund.

Första kvartalet 2011 begicks 60 våldsbrott i Vallentuna, samma period förra året 53 brott medan det i år var 48 våldsbrott, enligt Statistiska centralbyrån.

– Tittar man på de krassa siffrorna vill jag påstå att brottsligheten i centrum är vikande. Men den upplevda tryggheten är en annan sak som det är svårare att komma åt, säger närpolischef Stefan Dahlgren.

Han är en del av nätverket Tryggare Vallentuna. Där ingår också Vallentuna kommun och trygghetssamordnaren Fredrik Sandell. Han hoppas att trygghetsaspekten lyfts fram när torg­en i Vallentuna centrum rustas upp.

– Men det är inte bara kommunen som bestämmer, utan även fastighetsägarna, säger han.

Han berättar att ett belysningsprogram för centrum är på gång.

– Där kan man göra jättemycket. Det finns sätt att belysa så att miljön känns attraktiv och trygg.

Men den fysiska miljön är inte allt. Många som Mitt i pratar med säger att centrum är stendött, tomt och ödsligt efter att affärerna stängt.

Fredrik Sandell skulle gärna se fler nattvandrande föräldrar i centrum på helgkvällar. Men hittills har det varit mycket svårt att få ut Vallentunaföräldrarna.

Vallentunabon Felicia Götze, 18 år, har oroats av knivöverfallet på Teknikvägen nyligen. Hon har sitt eget recept på hur centrum ska bli tryggare.

– Det bästa är äldre par med hundar som är ute och går. Då känner jag mig trygg!

Känner du dig trygg i centrum nattetid?

Paulina Aliaga, 18 år, Vallentuna:

– Ja, jag är inte rädd, våld är oftast riktat mot en specifik person. Men jag är orolig att ingen skulle ingripa om någon gav sig på mig.

Isabelle Eriksson, 18 år, Vallentuna:

– Ibland inte. När det händer grejer blir man lite småskraj. Jag går inte ensam i centrum, det vill min pappa inte att jag ska göra.

Gunilla Lindberg, 69 år, Vallentuna:

– Nej, jag är mörkrädd och det händer mycket i centrum. Min man får möta mig vid bussen. Jag önskar fler poliser här.

Birgitta Maloney, 65 år, Vallentuna:

– Nej, man tänker på det vid bussen, så jag är nog inte riktigt trygg. Det händer mycket här men jag har aldrig sett något själv.