Många barn saknar egen säng att sova i

Nästan var tredje barn till långvarigt biståndsberoende föräldrar saknar egna sängar. Barnen sover på madrasser på golvet för att få plats i för små lägen­heter.

Det visar en ny rapport från Värmdös socialkontor. Tjänstemän har intervjuat 37 småbarnsfamiljer som har försörjt sig på ekonomiskt bistånd under en längre tid. Familjerna har sammanlagt 88 barn, men enligt statistik från förra året fanns totalt 144 barn i den här situationen i kommunen.

Under hembesöken upptäcktes att 28 procent av barnen saknar något så grundläggande som en egen säng. För socialkontoret kom det här som en överraskning.

– En stor del av familjerna är flyktingar och de får ju hemrustningslån när de flyttar hit. Man tror ju att alla har en säng att sova i, säger socialchefen Ylva Sjögren.

Flera av barnen delar säng med sin mamma eller syskon eller så sover de på madrasser på golvet. Många barn delar säng med flera andra familjemedlemmar.

En del föräldrar visste inte att de kunde söka bidrag från kommunen för kunna köpa en egen säng. Flera berättade att de inte hade råd med en ny säng när barnen växt ur spjälsängen. Det blev tydligt när tjänste­männen upptäckte att en 5-åring sov i en spjälsäng.

Men den största delen av föräldrarna menade att det inte finns plats för fler sängar i lägenheten.

Just trångboddheten är ett annat stort bekymmer för de flesta av de berörda, särskilt för flyktingfamiljer med många barn.

– De kan ha varit färre när de kom till Sverige, men sedan har anhöriga också kommit. Lägenheten kan ha varit lagom stor från början, säger Ylva Sjögren.

När barnen växer blir trångboddheten ännu mer påtaglig. Under ett hembesök märkte tjänstemännen att fyra tonårspojkar delade rum.

Många av familjerna bor i andrahandskontrakt och hyr lägenheten av socialkontoret. Det kallas för socialt kontrakt. Föräldrarna letar oftast annat och många står i bostadsköer. Men där tar det stopp – hyresvärdarna godkänner inte personer med försörjningsstöd.

Under hösten har kommunfullmäktige satt krav på Värmdö bostäder AB, som tillhandahåller sociala kontrakt. Kravet är att dessa ska omvandlas till förstahandskontrakt efter två år.

– Då har familjerna möjlighet att byta lägenhet, säger Ylva Sjögren.

Rapporten presenterades för socialnämnden förra veckan. Socialkontoret fick då i uppdrag att föreslå åtgärder för att tillgodose barnens behov.

– Det kan till exempel handla om fler hembesök.

Man tror ju att alla har en säng att sova i.Ylva Sjögren, socialchef