ANNONS

Många benbrott när halkan slår till

Halkan gör att benbrotten ökar i Stockholms län
Det går åt en del gips på akuten när halkan slår till.
Kylan har slagit till och förvandlat trottoarer och gångvägar till isgator, något som märks även på länets akutmottagningar.
ANNONS

Plusgrader och fukt, och så minusgrader helt plötsligt. Och lite snöfall på det.

Då är det lätt att stå på ändan.

De senaste dagarna rapporterar akutmottagningar runt om i länet att de tagit emot ett ökat antal patienter som halkat och brutit sig.

Södersjukhusets presstjänst meddelar att de haft många benbrott under måndagen och tisdagen.

På tisdagen gick sjukhuset också upp i stabsläge, sedan bristen på vårdplatser gjort att patienter inte kunnat läggas in, utan blev kvar på akuten, vilket gjorde att väntetiderna blev långa. På onsdagen bedömdes situationen vara under kontroll och stabsläget bröts.

Brutna ben på närakuten

För lättare skador hänvisas patienterna till närakuterna numera. De ska alla ha tillgång till röntgen, vilket gör att de även kan ta emot frakturer.

Enligt Jessica Fremnell, pressansvarig, har samtliga närakuter märkt av en ökning av antalet halkolyckor de senaste dagarna.

Hon säger att samtliga närakuter både röntgar och gipsar, men att avancerade fall, som till exempel ställningstagande till operation, hänvisas till de vanliga akutmottagningarna.

ANNONS

Måndagar är värst

På Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har dock inte fler halkfrakturer än vanligt tagits emot.

I måndags den 14 januari hade akuten 12 inkomna halkfrakturer, uppger presstjänsten. Axelskada, fotledsskada, handledsskada, höftskada och underarmsskada är vanliga halkfrakturer.

Måndagar är den dag då flest brukar söka sig till länets akutmottagningar. Snittet för den senaste månadens måndagar på Huddinge sjukhus är 13 inkomna halkfrakturer.

Den 17 december var en riktig benbrottsdag med 24 fall. Den som har gott minne vet att det regnade dagen innan vilket gjorde isiga gångbanor till rena halkinfernot. Måndagen därpå, på julafton, hade sjukhuset bara 4 inkomna halkfrakturer.

Teknik att falla mjukt

Enligt olycksstatistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skadas 20 000 fotgängare av fallolyckor på snö och is årligen. Många av dem som skadas är äldre över 65 år.

Men det finns sätt att undvika att skadas om man halkar, något som Mitt i berättade om förra vintern.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.