Många blir utan parkeringsplats

”Jag tillbringar 20 minuter nästan varje dag med att åka runt till olika ställen och försöka hitta en parkeringsplats”, säger Inga Littecke som beskriver situationen som fruktansvärd.
”Jag tillbringar 20 minuter nästan varje dag med att åka runt till olika ställen och försöka hitta en parkeringsplats”, säger Inga Littecke som beskriver situationen som fruktansvärd.
Det är hårt tryck på infartsparkeringarna. Redan vid åtta på morgonen är parkeringarna knökfulla och desperata bilägare felparkerar i bostadsområden.

Men nu kan en lösning vara nära.

– Det är fruktansvärt. Det finns alldeles för få platser, säger Inga Littecke, som tvingas vända utan att hitta någonstans att ställa bilen på Hortusparkeringen vid Plantagen nära Danderyds sjukhus.

Det är mer regel än undantag.

– Jag har tappat hoppet. Jag tillbringar 20 minuter nästan varje dag med att åka runt på olika ställen och försöka hitta en parkeringsplats. Problemet bara växer.

Också parkeringsvakt Bengt Larsson, vid Q-park, märker av bristen på p-platser vid infartsparkeringarna.

– Folk ställer sig i stället längs gatorna i närområdet och trotsar parkeringsförbudet som är där mellan 9-13. Direkt på morgonen är det inte så många som står fel, men det ökar under dagen.

En vanlig syn i Danderyd är bilister som har kört upp bilen på gångbanorna, menar Bengt Larsson. Men också bilar som står mot färdriktningen.

– Det skapar farliga situationer. I värsta fall frontalkrockar man när man kör därifrån.

En av de bilister som fått böter flera gånger är Malin Seippel.

– Jag skulle säga att jag en gång på fem hittar en parkeringsplats.

Hon säger att situationen har blivit värre under de fem år hon bott i kommunen.

– Nu behöver man vara på plats innan klockan åtta för att få en plats. Antingen måste man gå ner i arbetstid eller tvinga upp barnen till förskolan ännu tidigare. Alternativet är att börja köra bil varje dag, men det var inte därför jag valde att flytta hit. Dessutom är det en miljö- och kostnadsfråga.

Fler parkeringar borde göras tillgängliga bara för dem i kommunen, anser hon.

– Till exempel den stora parkeringen mellan spåren vid Djursholms Ösby station. Men ja, det behövs ju mark till fler p-platser över huvud taget, säger hon.

Men det finns inte mark så det räcker. Det konstaterar Carina Erlandsson (M), ordförande i tekniska nämnden.

– Behovet är omättligt. Men det är svårt att mark hitta som är lämplig. Den ska ligga nära kollektivtrafiken samtidigt som det inte stör boende, säger hon.

Hon säger att det är ett stort tryck på infartsparkeringarna. Därför åker Danderydsborna bil hela vägen in till stan.

Senaste gången några nya p-platser kom till vid infartsparkeringar var när Hortusparkeringen disponerades om härom året, säger Carina Erlandsson.

Kommunen har förhoppning om att kunna anlägga fler platser vid Plantagen, som håller på att bygga nytt i Enebyäng. Men det finns inget beslut taget ännu.

– Möjligen skulle man då också kunna titta på, när man har hela området, om man kan ha trängre passager mellan bilraderna för att få ut maximalt med platser på ytan, säger Carina Erlandsson.

Kommunen hoppas också kunna ordna en infartsparkering vid gamla OK-macken i Mörby centrum som ska rivas i väntan på bygget av det framtida centrumet.

Ett tillfälligt bygglov på fem år ska snart lämnas in. Om det går igenom räknar kommunen med 230 platser, enligt Lars Eliasson, teknisk direktör.

– Det skulle definitivt minska problemet. Ju fler som har möjlighet att åka kollektivt desto bättre, säger han.

Fakta

De fyra infartsparkeringarna är enbart öppna för kommunens invånare vardagar mellan klockan 7 till 16.

För att stå på parkeringsplatserna krävs ett särskilt tillstånd av tekniska kontoret.

Källa: Kommunen, Q-park