ANNONS

Så många står i bostadskön i Väsbyhem

Amra Barlov Lindqvist, vd på Väsbyhem.
Amra Barlov Lindqvist, vd på Väsbyhem.
På jakt efter en bostad? Du är inte ensam. I december 2018 stod 31 788 i Väsbyhems bostadskö. Snittiden för en bostad på Vilundavägen var 27,5 år – men det går att få ett par nya hemnycklar betydligt snabbare än så.
ANNONS

Under 2018 förmedlade det kommunala bostadsbolaget Väsbyhem 405 bostäder. Två av dem på adressen Vilundavägen, till vilka det krävdes en genomsnittlig kötid på 27,5 år.

– 2017 förmedlades bara en lägenhet där. Den personen hade stått i kön i 42 år, så det går inte att dra några statistiskt säkra slutsatser om kötiden utifrån de siffrorna, säger Amra Barlov Lindqvist, vd på Väsbyhem.

Väsbyhem för inte statistik över hela beståndets genomsnittliga kötid, utan tittar på varje område för sig. Under 2018 var kötiden till en hyresrätt kortast i Brunnby Park, 6,5 år. Längst fick man vänta på en lägenhet på Vilundavägen, 27,5 år.

– Vad man kan se är att kötiden går upp och ner i de flesta områden, så det är svårt att säga att kötiden var längre 2018 än 2017, eller tvärtom, säger Amra Barlov Lindqvist.

Bostadskön krymper

I december 2018 var Väsbyhems bostadskö 31 788 personer lång, drygt 2 200 personer kortare än vid årsskiftet 2017/2018. Anledningen till den kortare kön är att bostadsbolaget sedan september dagligen raderar de som inte loggat in under det senaste året.

– Det betyder inte att det har blivit lättare att hitta en bostad. Bostadsbristen har inte blivit mindre i Stockholm, utan det är bara att det är färre som står i kö, säger Amra Barlov Lindqvist.

Fler nyproducerade hyresrätter

Under 2018 förmedlade Väsbyhem fem nyproducerade hyresrätter. Den siffran väntas öka till drygt 140 under 2019, något som kan påverka den generella kötiden.

– Det kommer säkert påverka kötiden positivt, men hur mycket vågar jag inte svara på, säger Amra Barlov Lindqvist.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.