Många drabbade av bostadsinbrott

I december hade tio hushåll i Tallkrogen påhälsning av inbrottstjuvar, vilket är en fördubbling jämfört med året innan. Nu går polisen ut med en varning.

I Tallkrogen skedde förra året tio bostadsinbrott under december månad, vilket är en ökning med hundra procent jämfört med samma månad året innan. Det visar statistik från polisen som Lokaltidningen Mitt i tagit del av.

– Inbrott är ett stort problem och varje inbrott är ett för mycket, säger Peter Aasa, brottsförebyggare på Farstapolisen.

Enligt Peter Aasa har ökningen av antalet bostadsinbrott flera orsaker. Till exempel är många bortresta under jul och nyår.

Hittills i år har Tallkrogen drabbats av tre inbrott och försök till inbrott.

Nu går polisen ut med en varning och uppmanar människor till försiktighet.

– Vi är beroende av att allmänheten är observanta, att de varnar varandra och tipsa oss. Jag önskar att fler gick med i grannsamverkan, säger Peter Aasa.

Enligt Henrik Karlsson, operativ koordinator på Farstapolisen, är Tallkrogen ett av Farstas mest inbrottsdrabbade områden.

– Det kan bero på att Tallkrogen är ett gammalt villaområde med ordentligt uppväxta häckar, buskar och fruktträd. Det är med andra ord insynsskyddat, vilket är extremt gynnsamt för inbrottstjuven som kan arbeta ostört, säger Henrik Karlsson.

Det finns sätt att undvika oväntat besök i villan. Här är fem tips på hur du bäst håller inbrottstjuvarna borta:

1. Berätta för dina grannar att du ska resa bort och be dem att hålla ett öga på bostaden, tömma brevlådan, skotta uppfarten och så vidare.

2. Inbrottstjuvarna tar sig för det mesta in genom att bryta sig genom fönster. Därför bör man förstärka skyddet av fönster.

3. Ha gärna utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt, särskilt vid ytter- och altandörrar.

4. Förvara trädgårdsredskap och verktyg inomhus så att en tjuv inte kan använda dem för att göra inbrott.

5. Vidarekoppla telefon och tala inte om på telefonsvararen att du är bortrest.