Många drabbades av inbrott i januari

Under januari månad begicks 27 bostadsinbrott i Nacka och Värmdö. Det är nästan dubbelt så många som förra året. Nu uppmanar polisen till grannsamverkan.

Under januari rapporterades fler inbrott än normalt i Nacka och Värmdö. Värst drabbat var Saltsjö-Boo med sju inbrott samt Fisksätra/Saltsjöbaden med fem inbrott.

– De många inbrotten kan bero på att kriminella personer är i rörelse i området. Det kan handla om utländska eller inhemska ligor, men även missbrukare, säger Helge Dahlin, närpolischef i Nacka.

Under den första veckan i februari har dock inbrotten avtagit. Helge Dahlin tror att det kan bero på att flera gärningsmän har gripits. Det handlar om runt tio personer som är kopplade till inbrott i Nacka polisdistrikt.

Helge Dahlin är dock oroad inför det stundande sportlovet, då många reser bort.

– Man ska gärna ha en granne som kan skotta garageuppfarten och tömma brevlådan, säger han.

Polisen uppmanar till grannsamverkan.

Att informera sina grannar och närpolisen om bilar och personer som inte hör hemma i området kan motverka brottsligheten.

– Allmänheten är vår bästa iakttagare, säger Helge Dahlin.

De flesta inbrotten sker vid skymning när de boende är hemma. Polisen uppger att det vanligaste är att inbrottstjuvarna slår sönder eller på annat sätt bryter upp fönster och därpå tar bort hela fönsterkassetter för att ta sig in i bostaden. Det förekommer även att gärningsmännen tar sig in genom balkongen. Bland de vanligaste föremålen som blir stulna finns smycken, kameror och pengar.

Fakta

Så skrämmer du tjuvarna

Installera lampor med rörelsesensorer i trädgården.

Har du en övervåning, installera ett larm även där och inte bara på entréplanet.

Grannsamverkan rekommenderas starkt av polisen. Att grannar håller ögonen öppna och informerar varandra om personer och fordon som inte hör hemma i kvarteret kan minska inbrottsrisken.

Källa: Polisen