Min lokala hjälte

Många drabbas av parkeringsskador

På Söders trånga gator kör många bilister in i parkerade bilar och smiter från platsen. Dan Arvefjord är en många Södermalmsbor som råkat ut för smitare.
På Söders trånga gator kör många bilister in i parkerade bilar och smiter från platsen. Dan Arvefjord är en många Södermalmsbor som råkat ut för smitare.
Fyra av tio bilister har fått sina parkerade bilar skadade av andra förare som smitit från platsen. i city anmäls närmare 50 smitningar i veckan.

– Jag lägger inte märke till skadorna längre, säger Joakim som kört bil på Söder i 20 år.

Det är ont om parkeringsplatser på Södermalm. Och alla som kört bil på Söder vet hur knepigt och trångt det kan vara att ratta bilen. Parkerade bilar blir ofta påkörda av medtrafikanter, och många väljer att smita från platsen.

– Det är ganska vanligt med smitningar efter parkeringsskador. Och det är säkert ett innerstadsproblem eftersom det är trångt och kan vara svårt att se överallt, säger Carina Berg, inspektör vid trafikpolisen i city.

Under 2013 har det hittills i innerstan anmälts 1 228 smitningar från parkeringsskador, 253 av dem inträffade på Södermalm.

Det innebär i snitt nämrare 50 anmälningar i veckan i innerstan.

– Jag har blivit påkörd flera gånger bak på bilen. Troligen har den som stått bakom kört ut för nära, det är jättetråkigt, säger Dan Arvefjord.

I högra hörnet bak på hans bil sitter en fem gånger fem centimeter stor svart lapp som täcker den senaste skadan och i vänstra hörnet syns repor efter en annan bil.

Och Dan är inte ensam – enligt en undersökning från försäkringsbolaget Trygg-Hansa har fyra av tio svenskar fått sina parkerade bilar påkörda av en smitare.

Flera av de Söderbilister som Lokaltidningen Mitt i pratar med har råkat ut för samma sak. Joakim har bott på Södermalm i 20 år och är inne på sin fjärde bil.

– Min första bil parkerade jag på Brännkyrkagatan, en morgon hittade jag den skrotklar efter att någon kört in i den. På den andra bilen fick jag både däck, backspeglar och fönsterrutor förstörda, säger han.

– Jag har slutat att göra i ordning skadorna, det blir för dyrt. Man får räkna med att få skador om man har bil i stan.

Själva brottet är dessutom tufft att bevisa och förövarna svåra att ta fast. För att polisen ska kunna gripa någon krävs det att vittnen har sett vad som hänt, och att någon kan identifiera den skyldiga.

– Ofta hamnar man i ord mot ord-situationer eftersom det är svårt att bevisa vem som faktiskt har kört bilen, säger Carina Berg.

Jag har slutat att göra i ordning skadorna, det blir för dyrt.Söderbon Joakim

Fakta

Så gör du för att anmäla en parkeringsskada

Parkeringsskador regleras i Trafikskadelagen och har inget att göra med fordonsförsäkringen.

För att beviljas ersättning måste ett antal krav vara uppfyllda. Till exempel måste ett okänt motorfordon ha orsakat skadorna och sedan smitit från platsen.

Du måste kunna redovisa var ditt fordon stått parkerad och när skadan inträffat plus ha ett vittne som kan intyga att bilen tidigare varit oskadad.

Parkeringsskadan måste polisanmälas och handläggs sedan av försäkringsbolaget. Godkänns det som en parkeringsskada skickas ärendet vidare till Trafikskadeföreningen och bilägaren betalar då en självrisk.

Källa: Trafikskadeföreningen