Många elever saknar skolplats

Elin Winald hoppas på en plats på barn och fritidslinjen i Huddinge.
Elin Winald hoppas på en plats på barn och fritidslinjen i Huddinge.
Efter Skolinspektionens beslut om att lägga ner gymnasiet Praktiska Tumba har de drygt 100 eleverna försökt hitta nya skolplatser.

Men några dagar innan höstlovets slut var många fortfarande osäkra om framtiden.

Elin Winald är en av de 68 elever på Praktiska Tumba som är skrivna i Botkyrka. Hon erbjöds en plats på Praktiskas skola i Södertälje, där hennes linje barn och fritid finns. Men när Lokaltidningen Mitt i träffade henne i torsdags var hon inte säker på hur det skulle bli.

– Jag ligger jättemycket efter, de har strulat så mycket med våra kurser. Det har varit rörigt.

Förhoppningsvis får hon börja på Sågbäcksgymnasiet i Huddinge, men hon blir kanske tvungen att gå om ett år. Hon är inte nöjd med Botkyrka kommuns agerande de senaste veckorna.

– Jag tycker inte att jag har fått så mycket hjälp av kommunen.

Det är kommunen som har det yttersta ansvaret att hitta nya skolplatser till eleverna i sådana här situationer. Skolinspektionen har hjälpt till med att kolla om det finns platser i grannkommunerna och har ordnat med en kontaktperson på kommunen.

– När eleverna vänder sig till kommunen så behöver de se till att ordna en utbildningsplats, säger Tommy Lagergren, avdelningschef på Skolinspektionen.

Men flera av eleverna som Mitt i pratar med tycker inte att kommunen har hjälpt till.

– Jag har pratat med kommunen, men jag fick ingen hjälp. Det är inte bara jag, ingen som jag känner har fått någon hjälp av kommunen, säger Hasan Kursun som gick VVS-linjen på Praktiska Tumba.

Nu funderar han på att börja om i ettan på en barn- och fritidslinje i Liljeholmen, men även han är lite osäker på hur det kommer att bli.

– Det känns dåligt faktiskt, jag tänkte ju ta studenten med alla mina vänner.

På kommunen hänvisar man till skolan när det gäller stöd till eleverna.

– Det är skolan som har varit eleverna behjälpliga i det här skedet och vi har avvaktat, säger Eva Franzén som ringer tillbaka några timmar senare.

– Vi kommer att säkerställa elevernas placering genom att ringa upp varje elev och kolla så att allt har gått bra, säger hon.