Många elever tvingas byta skola

Emma Percivall och Ida Schelin hade inte hört något om att högstadiet skulle läggas ner. Än vet de inte var de ska gå i nian. Här med sina föräldrar Jan Percivall och Marie Schelin.
Emma Percivall och Ida Schelin hade inte hört något om att högstadiet skulle läggas ner. Än vet de inte var de ska gå i nian. Här med sina föräldrar Jan Percivall och Marie Schelin.
Konkurrensen från Engelska skolan blev för tuff.Årskurs 7–9 på Söderholmsskolan läggs ner på grund av för få elever.

Andra kommunala skolor i Skärholmen brottas med samma problem.

Beskedet slog ner som en bomb när eleverna kom till skolan härom veckan. Årskurs 7–9 i Söderholmsskolan läggs ner efter den här terminen.

Drygt 100 elever tvingas nu byta skola.

– Vi hade inte hört något om det innan. Det känns synd eftersom det mesta har blivit bättre på skolan de senaste åren, säger Emma Perciwall i klass 8b.

Orsaken är att eleverna i högstadiet är för få. I sjuan går bara drygt 30 elever – det är hälften så många som i trean.

– Vi har ett kraftigt sviktande elevunderlag bland äldre elever i hela Skärholmen. Det är gott om elever i de yngre årskurserna, men från fyran och uppåt avtar det, säger Bo Andersson, grundskolechef i Skärholmen.

En av förklaringarna hittar man i Sätra, där Engelska skolan öppnade i höstas. Över 90 elever från de kommunala grundskolorna i Skärholmen har flyttat dit. 17 av dem från Söderholmsskolan.

– Vi tappade framför allt elever som skulle börja femman och sjuan, säger Cecilia Skoog, vikarierande rektor på Söderholmsskolan.

Just nu pågår intensiva diskussioner på Söderholmsskolan om framtiden för de berörda eleverna.

Det förslag eleverna har fått är att flytta till Bredängsskolan. Där finns tillräckligt med plats för att klasserna ska kunna fortsätta gå tillsammans. Redan den här veckan kommer åttor och nior från Söderholm att besöka Bredängsskolan.

Men intresset för att flytta från Vårberg till Bredäng verkar vara lågt.

Bara drygt tio personer dök upp när Bredängsskolan i förra veckan höll informationsmöte för Söderholmsskolans föräldrar.

Jan Perciwall och Marie Schelin gick inte dit. De slåss envist för att deras barn ska få gå kvar på Söderholmsskolan ett år till.

– Det är extra känsligt att byta skola sista året. Vi är oroliga för betygen, säger Marie Schelin.

Dottern Ida och klasskompisen Emma Perciwall är också tveksamma till att flytta till Bredängsskolan. De berättar att några av deras klasskompisar redan har valt andra skolor.

– Någon ska till Engelska skolan och någon till Kunskapsskolan. Det pratas nästan bara om skolor på rasterna nu, säger Emma Perciwall.

Följden av nedläggningen kan alltså bli att ännu fler elever söker sig till friskolor.

– Det är inte mycket vi kan göra åt det. Skolvalet är fritt. Men jag vet ett flertal elever som har hört sig för om att byta till andra kommunala skolor i Skärholmen, säger Bo Andersson.

Vad ska ni göra för att möta konkurrensen från friskolorna?

– Jag tror vi måste bli bättre på att berätta om vilket bra arbete vi gör i våra skolor.

Blir det fler nedläggningar om trenden fortsätter?

– Det finns aldrig några garantier.

Det är extra känsligt att byta skola sista året. Vi är oroliga för betygen.Marie Schelin, FÖRÄLDER

Fakta

Så många går i trean och sjuan

Källa: Utbildningsförvaltningen