ANNONS

Så många röker i Enskede-Årsta-Vantör

Många har fimpat i Enskede-Årsta-Vantör.
Många har fimpat i Enskede-Årsta-Vantör.
8 av 100 boende i Enskede-Årstas-Vantör uppger att de röker.
Det är en siffra som minskat med drygt 30 procent, om man jämför med 2014.
ANNONS

Röker du dagligen?

8 av 100 boende i Enskede-Årsta-Vantör svarade ja när enligt de senaste siffrorna från Folkhälsokollen. Det är färre ja-svar än sist frågan ställdes fyra år tidigare.

Då svarade 12 av 100 ja.

– Rökning är något man jobbat mot på flera instanser under många år. Det är det vi ser effekt av nu. Attityden gentemot rökning är en annan i dag än tidigare. Det är inte lika accepterat att röka i dag, säger Joanna Stjernschantz Forsberg, specialistläkare och samordnare för Uppdrag tobaksprevention Stockholm.

Joanna Stjernschantz Forsberg.

Joanna Stjernschantz Forsberg, specialistläkare och samordnare för Uppdrag tobaksprevention Stockholm. Foto: Anna Molander

– Vi vet att rökning varierar i olika grupper. Några exempel som spelar in är lång eller kort utbildning och hög eller låg inkomst. Det ser också olika ut beroende på vilket land man kommer från, säger Joanna Stjernschantz Forsberg.

Rökning minskar – snusandet består

I takt med att antalet personer som varje dag, oavsett stekande hetta eller isande kyla, går ut för att ta en cigg har minskat under de senaste åren har antalet som sitter kvar inne och lägger in en prilla under läppen bestått.

Drygt 10 av 100 boende i Enskede-Årsta-Vantör snusar varje dag enligt de senaste siffrorna från Folkhälsokollen. Sedan 2002 har den siffran varit så gott som konstant.

ANNONS

– Jag tror att det beror på flera saker, men framför allt för att man blivit mer medveten om hälsoriskerna med rökning och att snuset inte är lika skadligt, säger Johan Wredberg på snusbolaget Swedish Match.

Johan. Snus.

Johan Wredberg, kommunikationsansvarig Swedish Match. Foto: Pressbild

Många fler män än kvinnor snusar

Statistiken visar att betydligt fler män än kvinnor i Enskede-Årsta-Vantör snusar. Nästan 18 av 100 män har en dosa nära till hands medan nästan 3 av 100 kvinnor har det.

Går det att säga att vi lever i ett snussamhälle?

– Det är svårt att säga. Men vi lever i alla fall i ett samhälle där allt fler går från att röka till att börja snusa istället. Det är odiskutabelt att det säljs mer snus och mindre cigaretter i Stockholm i dag jämfört med för fem år sedan, säger Johan Wredberg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.