”Många förväntningar att leva upp till”

Tuva Carneholm, 17, och Astrid Elvin, 18, berättar om en kravfylld vardag.
Tuva Carneholm, 17, och Astrid Elvin, 18, berättar om en kravfylld vardag.
Fler och fler unga på Södermalm uppger att de mår psykiskt dåligt.
Skolstress och oro över framtiden är två viktiga anledningar, enligt Folkhälsomyndigheten.
– Ibland kan man se hur folk bryter ihop. Ibland gör jag det själv, säger Astrid Elvin, 18, som går på Globala gymnasiet.

Hälften av tjejerna som går i tvåan på gymnasiet på Södermalm, 49 procent, och var fjärde kille, 26 procent, säger att de ofta känner sig deppiga eller ledsna utan att veta varför. En tredjedel känner ofta att de inte duger något till, 37 procent tjejer och 22 procent killar. 

Det visar det senaste resultatet från Stockholmsenkäten, som görs vartannat år och är en anonym enkätundersökning som besvaras av elever i Stockholms stads skolor.

På Södermalm svarade 315 på gymnasiet, vilket inte är ett statistiskt säkerställt underlag. Samtidigt syns samma trend i resten av staden och i hela landet.

Dubbelt så många

Enligt Folkhälsomyndigheten fördubblades den psykiska ohälsan bland barn och unga mellan 1985 och 2014. Skolstress och oro över att få arbete i framtiden två viktiga faktorer till de ungas dåliga mående, enligt myndigheten.

Tuva Carneholm och Astrid Elvin går på Globala gymnasiet. Foto: Lisa Bonnichsen

Tuva Carneholm, 17, och Astrid Elvin, 18, berättar om en kravfylld vardag som bidrar till en ökad stress och press.

– Det finns många förväntningar att leva upp till. Från familjen, skolan och inte minst från en själv. Man klarar inte av att bolla allting, säger Astrid Elvin och fortsätter:

– Ibland kan man se hur folk bryter ihop. Ibland gör jag det själv, när det till slut bara blir för mycket.

Svårare att få jobb

Bägge går i samma klass, samhällsprogrammet i tvåan på Globala gymnasiet vid Zinkensdamm. Många i skolan siktar på bra betyg och flera gör högskoleprovet redan nu i tvåan.

– Det känns som om mycket är svårare nu än vad det var förr. Min pappa kunde ta det mer lugnt under gymnasietiden än vad jag kan nu. Det känns inte som om vår generation har den möjligheten, säger Tuva Carneholm.

Man behöver kanske inte stressa upp sig så mycket redan på högstadiet, säger Tuva Carneholm. Foto: Lisa Bonnichsen

Hur ser ni på framtiden?

– Jag tänker ändå att det ska lösa sig. På något sätt. Jag skulle vilja åka utomlands och jobba, sedan skulle jag vilja jobba med människor, säger Tuva Carneholm.

– Jag ser framför mig ett tufft år till på gymnasiet. Men jag är samtidigt rädd över att få en tomhetskänsla efter studenten, att jag ska sitta kvar hemma och slösa bort tid om jag inte vet vad jag vill plugga, säger Astrid Elvin.

– Jag önskar att jag bett om hjälp när jag var yngre

Astrid Elvin

Har ni några råd de till som är yngre är er och är stressade eller mår dåligt?

– Jag pluggade mycket på högstadiet, och fick bra betyg. Grundskolebetygen är bra om man har en skola man verkligen vill in på, men där vi går kom alla in. Så man behöver kanske inte stressa upp sig så mycket redan på högstadiet, säger Tuva Carneholm.

– Jag önskar att jag bett om hjälp när jag var yngre. Jag trodde att jag kunde klara allt, men kunde inte det. Och så blev jag så ledsen när det inte blev som jag ville. Det hade nog känts bättre om jag bett om hjälp, säger Astrid Elvin.