Många frågor från barnen efter explosionen

Under onsdagskvällen inträffade en explosion i Botkyrkas turkiska kulturförenings lokal i Fittja. Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse och kommunen har under torsdagsmorgonen varit närvarande i skolan och området för att möta upp tankar och funderingar.

– Det vi fokuserar mycket på är de som blir berörda runt omkring, de boende som är där och våra barn och ungdomar, berättar Pernilla Vera som är sektionschef för det förebyggande arbetet inom kommunen.

Socialtjänsten har under morgonen besökt Fittjaskolan och Tallidsskolan för att prata med eleverna om det som hänt.

– Barnen frågar mycket om det som hänt och kollar om vi känner till det. Det finns mycket frågor och ett stort behov av att prata både från de äldre och yngre barnen, berättar Pernilla Vera.

Kommunen har ett system där man informerar alla verksamheter som finns runt omkring när det händer något i ett område och för en nära dialog med polisen och föreningarna i Fittja. Pernilla Vera berättar att händelsen väckt mycket känslor och under dagen kommer kommunen, polisen och föreningslivet att hålla ett möte om det som inträffat. Här kommer man bland annat att se över lägesbilden och ta ställning till att genomföra eventuella aktiviteter under kvällen där berörda kan samlas.

– Det finns väldigt många goda krafter i Fittja. Vi har Fittjapulsen, Ungdomens hus och olika andra i föreningslivet, säger Pernilla Vera och berättar att många slutit upp för att ta avstånd från våldet.

Under förra helgen sköts en man i en prokurdisk demonstration i Fittja och då sa arrangören till TT att mordförsöket var en direkt attack mot den kurdiska demonstrationen som pågick.

På lördag klockan 14 manifesterar turkar och kurder tillsammans i Fittja.

– De är chockade över det som hänt och tycker att det är jättekonstigt att det sker här hos oss. Föreningarna ligger nära varandra, bara några meter ifrån varandra, säger Heidi Gunzel som är kommunikatör på Botkyrka kommun.