Många hål i tänderna bland barn i Skärholmen

tandläkare skärholmen Olle Angerbrant
"Titta här, mamma!" Olle Angebrant, 5, tycker att det är roligt att testa tandläkarinstrumenten.
"Oj, vilket starkt ljus". Olle Angerbrant och Lina Grankvist testar lampan över tandläkarstolen.
"Oj, vilket starkt ljus". Olle Angerbrant och Lina Grankvist testar lampan över tandläkarstolen.
Ingen tandläkarskräck här. Olle Angebrant gapar stort när Lina Grankvist undersöker hans tänder.
Ingen tandläkarskräck här. Olle Angebrant gapar stort när Lina Grankvist undersöker hans tänder.
tandläkare skärholmen Olle Angebrant och tandläkaren Lina Grankvist
Presentdags! Efter undersökningen nappar Olle Angebrant snabbt åt sig en tandborste ur Lina Grankvists burk.
Laura Kemppainen, chef för Folktandvården i Skärholmen.
Laura Kemppainen, chef för Folktandvården i Skärholmen.
Nattvälling med honung och chokladkaka till mellis. Gott, men dåligt för tänderna. I Skärholmen är mångas kunskap om detta bristfällig och barnens tandhälsa sämre än i de flesta stadsdelar.

Olle Angebrant, 5 år, är full av förväntan. Snart ska han få träffa sin tandläkare, Lina Grankvist. Någon tandläkarskräck är det knappast fråga om här. Det blir stora kramen när Lina ropar upp honom, i Folktandvårdens väntsal i Skärholmens centrum.
Ändå har han varit här ganska nyligen, för att laga ett hål i en av sina mjölktänder.
– Det var bara kul. Jag gillar att gå till tandläkaren, säger Olle och hoppar upp i tandläkarstolen där han själv får hälla upp vatten och känna på några av instrumenten.
Sedan får den pratglada killen vara tyst en stund och i stället gapa stort. Lina undersöker noga hans tänder och berömmer honom för att de är så vackra, ”som små diamanter”.
– Men du har en väldigt fladdrig tunga, hörru! säger hon och skrattar.
Lina Grankvist är nischad mot tandvård för barn, och proffs på att få dem att känna tillit och förtroende. Det är nödvändigt var man än arbetar som tandläkare, betonar hon, men här i Skärholmen kommer hennes förmåga extra väl till pass.
Tandhälsan hos barn och unga är nämligen sämre här än i nästan alla Stockholms andra stadsdelar. 10, 8 procent av alla 3-åringar i Skärholmens stadsdel har karies, att jämföra med till exempel Norrmalm där siffran är 0, 8 procent (se grafik). Bara Rinkeby-Kista ligger sämre till, enligt Stockholms läns landstings statistik för 2015.
– Tandstatusen varierar hos barnen. Det kan komma 3-åringar med hål i nästan alla tänder medan en del har enstaka hål och andra inga alls, säger Lina Grankvist.
Orsakerna till den dåliga tandhälsan bland barn i Skärholmen är flera, betonar klinikchefen Laura Kemppainen. Dels är det ett område där många kommer från länder där kunskapen om hur man sköter sina tänder generellt är lägre. Del är en högre andel lågbildade och har låga inkomster, faktorer som påverkar statistiken över tandhälsa.
– Många vet inte att man ska borsta tänderna med fluortandkräm två gånger om dagen, varken på sig själva eller barnen. En del väntar också med att börja borsta tänderna på barnen tills de gör sitt första besök hos oss vid 2 eller 3 års ålder, berättar hon och tillägger:
– Många vet heller inte att socker är farligt. De ger barnet honung eller socker i nattvällningen, utan att borsta tänderna efteråt, och det blir mycket godis och läsk även på vardagar. Det är okunskap, de vill sina barn väl men gör fel.
Normalt kallas barn till Folktandvården vartannat år från det att de fyllt 3 år. Men i områden där tandhälsan är dålig kallas de redan vid 2 års ålder, och får göra extra besök när de fyllt 7 och 13 år.
Dessutom har Folktandvården information på bvc-mottagningarna redan när barnen är 1 år. De besöker också skolorna, i förskoleklass och i årskurs 5, och informerar om hur man sköter tänderna. I områden där tandhälsan är extra dålig blir det också fluorsköljning vid skolbesöken.
Det gäller att gå varsamt fram, framhåller Lina Grankvist.
– Att skapa skuld och skam är inte bra. Och man får inte skrämma barnen, det är viktigt att de inte blir rädda för att gå till tandläkaren. Men jag måste förstås berätta vad jag ser och fråga om både kost och tandborstning, säger hon.
Att ha tandvärk är jobbigt för ett litet barn. Att laga tänder är inte heller så roligt, även om Lina Grankvist och hennes kolleger gör sitt bästa för att hålla barnen lugna – inte bara med bedövning utan också med förtroligt prat och genom att låta dem testa olika apparater. Men dålig handhälsa kan också få följder på längre sikt.
– När man blir vuxen kan det påverka både ens ekonomi och sociala situation. Det kan leda till ett socialt utanförskap när man inte vill visa sina tänder, säger Lina Grankvist.
5-årige Olle Angebrant är i alla fall noga med tandborstningen, berättar han när det är dags att kliva ur tandläkarstolen.
– Jag borstar tänderna både på morgonen och kvällen. Och då busar jag med mamma också! säger han och ger sin mamma, Katarina Turegård Angebrant, en bamsekram.
Sedan är det dags för det viktigaste av allt: presenterna. När Lina räcker fram en burk med tandborstar nappar han snabbt åt sig den han tycker är snyggast. I lådan med platsleksaker hittar han också fina grejer.
– Kolla, jag fick både en buss och en segelbåt! säger han nöjt.

Fakta

Andel 3-åringar med kariesskadade tänder i Stockholms stad

Rinkeby-Kista: 10,9 procent
Skärholmen: 10,8 procent
Spånga-Tensta: 9,2 procent
Hässelby-Vällingby: 5,9 procent
Enskede-Årsta-Vantör: 3,7 procent
Farsta: 3,4 procent
Skarpnäck: 2,6 procent
Älvsjö: 1,4 procent
Kungsholmen: 1,3 procent
Hägersten-Liljeholmen: 1,2 procent
Östermalm: 1,1
Norrmalm: 0,8
(Stockholms län: 3,7)

Källa: Stockholms läns landsting, rapporten "Tandhälsan hos barn och unga i Stockholms län 2015".
Fakta

Andel 19-åringar med kariesskadade tänder i Stockholms stad

Rinkeby-Kista: 78,6
Spånga-Tensta: 76,6
Skärholmen: 73,8
Enskede-Årsta-Vantör: 64,5
Hässelby-Vällingby: 63,9
Skarpnäck: 58,3
Kungsholmen: 57,8
Älvsjö: 57,7
Östermalm: 53,5
Farsta: 53,1
Hägersten-Liljeholmen: 52,3
Norrmalm: 50,5
(Stockholms län: 62,9)

Källa: Stockholms läns landsting, rapporten "Tandhälsan hos barn och unga i Stockholms län 2015".