ANNONS

”Många har ingenting”

Emma Norling och Anethe Carlsson.
Emma Norling och Anethe Carlsson.
Skärgårdskyrkan
Skärgårdskyrkan
I snart en månad har asylsökande människor bott på evakueringsboende i Värmdö. Lika länge har hjälpen strömmat in från Värmdöborna.

Och den behövs fortfarande.

– Många har ingenting, säger Anethe Carlsson.
ANNONS

Kylan är här och med den ökar behovet av vinterkläder till de asylsökande som tillfälligt bor på Värmdös evakueringsboende.

– Det är många människor som aldrig har varit i ett sådant här klimat förut. De finns de som har pengar och som kan köpa det som de behöver. Men många har ingenting och de tar emot all hjälp de kan få, säger Anethe Carlsson.

Hon är en av dem som samordnat insamlingar till de asylsökande. Utanför Skärgårdskyrkan, där hon jobbar, står två stora blå containrar där Värmdöborna kunnat skänka kläder. Nu behövs vinterskor i små storlekar.

– Vi har massvis med jackor men vi behöver vinterskor till både dam och herr. Gärna i små storlekar, 40-43 till herrar och damskor från 36-40.

I början av november startades Flyktingsamverkan Värmdö, ett nätverk där Värmdö kommun, Svenska kyrkan och Skärgårdskyrkan gick ihop för att hjälpa de 50 flyktingar som Migrationsverket gett kommunen i uppdrag att ordna evakueringsmottagningar till.

Via Facebooksidan sökte man efter volontärer och responsen blev enorm. På kort tid anmälde 150 personer intresse och de senaste veckorna har ett 80-tal Värmdöbor arbetat på roterande scheman för att hjälpa till på boendet, som kommunen inte vill gå ut med var det ligger.

– Det fungerar verkligen jättebra, säger Emma Norling, volontär.

Värmdö kommun ska ta emot asylsökande fram till i slutet av januari.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.