Många hjälptes åt efter ovädret

Grannar på Kringelkroken hjälptes åt att skotta på parkeringen så att bilarna skulle kunna ta sig ut nästa morgon. Läsarbild: Linnea Jurik
Grannar på Kringelkroken hjälptes åt att skotta på parkeringen så att bilarna skulle kunna ta sig ut nästa morgon. Läsarbild: Linnea Jurik
Bil i snö.
Många bilar var insnöade. Läsarbild: Linnea Jurik
Snön vräkte ner och Tyresöborna lämnades åt sitt öde utan bussar och med stängda skolor.

Ändå vittnar många om stor hjälpsamhet under onsdagens stora snöfall.

Onsdagens hårda väder testade stockholmarna i allmänhet och Tyresöborna i synnerhet. Med elavbrott, inställd busstrafik, stängda skolor, igensnöade vägar och insnöade hus fick folk klara sig bäst de kunde.

Hemtjänsten tvingades prioritera bland besöken och minst en person evakuerades från sitt strömlösa hem.

Många som lyckats ta sig från kommunen med buss tidigt på morgonen fick kämpa sig hem på andra sätt på eftermiddagen. Problemen med bussarna fortsatte under torsdagen och ut till Brevik körde inga bussar över huvud taget.

I östra Tyresö var vissa kunder utan el i mer än 24 timmar. Hos familjen Alexandrie på Mokärrs­vägen försvann strömmen klockan 11.30 på dagen. Först strax före tio på kvällen var den tillbaka, men när familjen vaknade nästa morgon var huset iskallt och elen borta igen. Utanför syntes bara de stora vita snömassorna.

– Vi har bott här i 14 år, men det här är nog ett av de värsta tillfällena, säger Lena Alexandrie.

Kommande dag ägnade hon timmar åt att skotta fram en väg för bilen så att familjen kunde fly till ljuset och värmen hos Lenas mamma. Vattendunkar, stearinljus och ved i all ära, men till slut blir det jobbigt, menar Lena Alexandrie.

På twitter vittnade flera personer om lastbilar och bussar som kört fast. På samma forum berättade också flera Tyresöbor om hur folk hjälpts åt i snörusket. Till exempel fotade Breviksbon Fredrik Olofson från sin bil hur elever på Tyresö skola hoppade fram och hjälpte en person som kört fast.

Även Linnea Jurik som bor på Kringelkroken dokumenterade med sin kamera hur hjälpsamma grannar skottade fram parkeringen.

– Själv kunde jag inte vara med för jag har brutit handen, men man ser sammanhållning. Det är faktiskt lite roligt, säger hon.

Under torsdagen började kommunens plogbilar visa resultat, men då började också klagomålen på hur plogningen görs trilla in.

– Vi har blivit inplogade. Plogbilen har skapat en två meter bred och en meter hög vall utanför vår uppfart. Vi kommer inte ut, säger Lars Jonsson i Trollbäcken.

Inplogad bil i Trollbäcken.

Läsarbild: lars jonsson

I normala fall är Strandvägen en bilväg, men Staffan Lundell i Tyresö strand passade på att bli förste man på lössnön. Läsarbild: Lena Ljungh