ANNONS

Många i Östberga är arga på bilbränderna

Förra söndagen brann 16 bilar i Östberga.

Dagen efter var flera politiker med och nattvandrade i stadsdelen. Även nattvandrare från Norsborg anslöt sig.

– Det känns bra att så många visade att det inte är okej, säger Ulf Walther (S).
ANNONS

Strax innan midnatt förra söndagskvällen fick polisen in ett larm om brinnande bilar på en parkering i Östberga. Ett vittne ska ha sett minst två mörklädda personer springa sin väg. Kort därefter började det brinna på ännu en parkering i närheten. Totalt 16 bilar sattes i brand.

Kvällen efter anordnades grillning i parkleken Backen, Östberga community center hade förlängda öppettider och nattvandrarna i Östberga var ute och gick. Med dem gick politiker, bland annat borgarrådet Emilia Bjuggren (S) och Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds ordförande Ulf Walther (S).

– Det var lugnt och bra stämning. Mitt under vandringen slöt nattvandrare från Norsborg upp. Det gjorde de solidariskt för att de förstod att det behövdes, säger Ulf Walther.

– Det som hände var förfärligt, men innan det har Östberga varit hyfsat lugnt. Det är så himla mycket positivt som sker och då är det här jättetrist.

Han lyfter fram Östberga community centers verksamhet, att kulturskolan nu lägger verksamhet på Östbergaskolan och att man nyligen renoverade konstgräsbollplanen i centrum.

– När vi gick runt och pratade med Östbergabor var de förbannade på bilbränderna. Men det är inte en ilska riktad mot samhället utan mot de som gör det här.

Det är inte första gången bilar brinner i Östberga. Senast den 11 augusti blev tre fordon totalförstörda på Harplingegränd. Ytterligare två fick skador. Den 24 maj brann åtta bilar i närheten av Östberga torg. Även i slutet av förra året rapporterade Lokaltidningen Mitt i om ett stort antal bilbränder i området.

Polisen säger att många har reagerat den senaste veckan.

– Det har kommit brev, synpunkter och frågor. Folk är oroliga naturligtvis. Vi har en pågående insats på området, problemet är att vi inte är där 24 timmar om dygnet, säger Tony Sörensen, lokalpolisområdeschef i Globen.

ANNONS

Tidigare samma kväll som de senaste bilbränderna blev polisen attackerade med sten av ett par personer som höll på att bryta sig in i en skola. Tony Sörensen utesluter inte att händelserna är kopplade till varandra.

– Det ligger nära till hands att tro det men jag har inga belägg för att säga att det är så. Det går inte att säga spiksäkert. Det är en teori, men vi jobbar brett.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.