Brev från konsult får hyresgäster att rasa

Broschyrer i brevlådorna har fått hyresgäster att ilskna till.

Lapparna kommer från ombildningskonsulter som ger löften om att lägenheterna kan köpas loss långt under marknadspris.

Med sådana löften har företaget Restate försökt få hyresgäster i söderort att få till stånd en ombildning.

Upprörda hyresgäster i både Bagarmossen och Högdalen som fått konsulternas broschyr nedstucken i brevlådan har hört av sig till Lokaltidningen Mitt i.

– Man blir urförbannad, säger Per Sundgren, som bor på Skebokvarnsvägen i Högdalen. Det finns ju en risk att de skapar en konflikt mellan dem som vill köpa och dem som vill fortsätta hyra i de här kåkarna.

En annan som reagerat på breven är Ann-Margarethe Livh, gruppledare för Vänsterpartiet i stadshuset. Hon menar att initiativet ska komma från hyresgästerna. Här är det i stället en privat aktör som erbjuder sig att gå in och bilda en förening.

– Det är ett oetiskt till­väga­gångssätt. Att man kan köpa kommunens lägen­heter jättebilligt finns det inga dokument på från stadens sida. Då blir det falsk marknadsföring, säger hon.

Jan Bjurfors, delägare vid Restate, tillbakavisar kritiken. Han menar att en ombildning kräver att man får köpa lägenheten 30 procent under marknadspris, annars går affären inte ihop och ombildningen blir inte av.

I brevet från Restate står det också att husen på Skebokvarnsvägen lämpar sig särskilt bra för ombildning. Detsamma gäller ett brev som skickats till ett hyreshus på Nissastigen i Bagarmossen.

Hur väljer ni ut hus lämpar sig särskilt bra för ombildning?

– Det brukar röra sig om lite större hus. Hus med fler längenheter passar bättre att ombilda eftersom man kan dra nytta av skalfördelar. Vi har också bedömt dessa områden som attraktiva – då blir prisnivån bra, säger Jan Bjurfors.

Erica Lawesson, kommunikationsdirektör vid Familjebostäder, menar man att det finns en del formuleringar i Restates brev som är olyckliga. Bland annat skriver de att det nu kan vara sista chansen att ombilda innan valet i höst.

– Men så behöver det inte alls vara, säger hon.

Fakta

Många i söderort får ombilda

För hyresgäster i allmännyttan I Bagarmossen, Bandhagen, Högdalen, Kärrtorp Råsved, Svedmyra, Enskede gård och Hagsätra är det fritt fram att ombilda ill bostadsrätter. Två tredjedelar av hyresgästerna i en fastighet måste vara med på tåget.

Ofta tar man in en konsult som hjälper till att bilda en förening och som gör ekonomiska kalkyler.

Antalet anmälningar och faktiska ombildningar ökar för varje år.

Källa: Stockholm stad