Många i söderort tvingas ta bort sina katt-trappor

Trappor och stegar för katten har blivit en allt vanligare syn i söderort.

Nu kan dock flera av dem försvinna.

Familjebostäder har skickat brev till flera ­hyresgäster och uppmanat dem att ta bort sina trappor.

– Vi blir tvungna att hitta nya hem till våra katter eller som sista utväg avliva dem, säger kattägaren och Bandhagenbon Johan Stenvall.

Lokaltidningen Mitt i berättade i höstas att det blir allt vanligare med så kallade katt-trappor eller kattstegar i söderort. Det handlar alltså om trappor eller stegar som gör att katten lätt kan klättra från marken upp på sin balkong eller till ett fönster.

Nu vill Familjebostäder att några av dem ska tas bort. Flera av hyresgästerna i Rågsved har fått brev om att de är tvungna att ta ner sina katt-trappor. Konstruktionerna kan orsaka missfärgningar och skador på fasaden, menar bolaget.

– Det är grannar som har hört av sig och klagat. Vissa av trapporna är fastborrade i väggen vilket är otillåten åverkan på fasaden och kan leda till fuktskador, säger Daniel Sedighha, områdeschef vid Familjebostäder.

Andra problem är att de kan blåsa omkull eller ramla ner och skada förbipasserande.

– Vi är inte emot alla trappor utan gör en individuell bedömning av dem vi ser. Men det är också viktigt att påpeka att hyresgästen kan bli ersättningsskyldig, säger Daniel Sedighha.

Dessutom ändras husens utseende – något som egentligen kräver bygglov, menar han.

Johan Stenvall, husse till katterna Charly och Skrutt är en av dem måste ta bort sin trappa. Han har haft den i sju år.

– Det går inte att få en katt som är van att komma och gå som den vill till att bli innekatt, så vi blir troligtvis tvungna att göra oss av med våra. Det är hemskt.

Ett annat bostadsbolag – Stockholmshem – tillåter trapporna om det handlar om en enkel konstruktion som inte förstör fasaden, inte förfular området eller utgör en fara för person eller egendom. Men även här görs en individuell bedömning.

– Det kan vara olika från fall till fall, ibland kan det fungera på ett hus även om det är en hög stege men på andra hus kanske trappan går förbi ett fönster och då går det inte, säger Tina Candell, projektkommunikatör vid Stockholmshem.