Många idéer för den nya kvarnen

Ett Eiffeltorn, ett bostadshus eller ett ekokafé. Jakobsbergs kvarn ska återuppstå ur askan.

Nu återstår frågan: vad ska den innehålla?

Lokaltidningen Mitt i har frågat 50 Järfällabor.

– Bygg bostäder! Men inte bostadsrätter, det har vi fått nog av, säger Seeba Kaka, 33.

– De får gärna bygga upp den igen, men i ett brandsäkert material, som rödmålad aluminium, säger Per Danson, 41.

Platsen där Jakobsbergs kvarn stod fram till 2005 är öde. När Mitt i besöker platsen passerar två personer under en halvtimme.

– Jag minns att vi brukade gå hit för att fira midsommar och valborg. Nu har jag inte varit här på flera år, säger Rolf Axelsson, 76, Jakobsberg, som gärna ser att kvarnen byggs upp på nytt.

– De skulle kunna bygga ett trevligt kafé med uteservering. Jag tror att det skulle locka många barnfamiljer.

Han är inte ensam om idén. När Mitt i frågade 50 Järfällabor i åldrarna 18–83 om vad de vill att den nya kvarnen ska innehålla svarade 62 procent ett kafé. Andra förslag var konstgalleri, ungdomsgård och föreningslokal. Efter den senaste branden befarade många att kvarnen skulle försvinna för alltid. Men i våras gick den politiska koalitionen ut med ett löfte – kvarnen ska återuppstå.

– Det här är en plats med stor historisk betydelse. Jag ser framför mig att vi kan ha många olika typer av verksamheter i den nya kvarnen. Om det är en restaurang eller ett bageri med en egen mjölkvarn återstår att se, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

Enligt Thunblad har samtal inletts med flera byggherrar.

– Kvarnenområdet ligger precis i anslutning till den nya pendeltågsuppgången, precis som det nya bostadsområdet på Söderhöjden. Intresset är jättestort, säger han.

Planerna för det nya området innebär bland annat 600–800 bostäder och är ute på samråd under sommaren. Tidigast 2018 kan den nya kvarnen stå på plats.

”De borde bygga den i ett brandsäkert material. Annars är risken att det blir som bocken i Gävle”, säger Rolf Axelsson, 76.

Vad ska den nya kvarnen innehålla?