Många inbrott förra sommaren

”Det var så utstuderat, de tog allt som var märkessaker”, berättar Björn Hedman.
”Det var så utstuderat, de tog allt som var märkessaker”, berättar Björn Hedman.
På mindre än en kvart blev familjen Hedmans villa i Skuru länsad av inkräktarna.

Polisen hoppas nu slippa en inbrottsvåg liknande den Nacka råkade ut för förra sommaren.

Måndagen den 1 juli 2013, vid 10-tiden på förmiddagen, var Skuruvillan i det närmaste ett ointagligt fort. Det trodde i vilket fall Björn Hedman och hans hustru när de på morgonen lämnade huset för att åka till jobbet.

– Vi är fullt kittade med larm, kameror och varningsskyltar. Vi trodde vi var säkra, säger hustrun där vi sitter i köket i Skuruvillan, nästan på dagen ett år efter inbrottet.

Med hjälp av stolar i trädgården klättrade inkräktarna upp till ett fönster, bröt upp fönsterramen med hjälp av ett spetsigt verktyg som de hittade i trädgården, lyfte ut glasrutorna och klättrade in i huset och skred till verket.

Övervakningskamerorna filmade hur tre män tog sig in i huset. En av männen sökte igenom nedervåningen, två övervåningen.

På 13 minuter länsade de huset på värdeföremål.

Larmet i huset, kopplat till ett vaktbolag, började tjuta men ingen i omgivningen reagerade. Enligt familjen förde tjuvarna oväsen med någon form av verktyg som överröstade larmsignalen.

– Det var så utstuderat, de tog allt som var märkessaker, säger Björn Hedman.

Familjen var inte ensam om att drabbas av bostadsinbrott förra sommaren. Under juni, juli och augusti begicks 70 bostadsinbrott i Nacka.

Om det är risk för en liknande inbrottsvåg den här sommaren, när folk åker i väg på semester, ­beror på hur aktiva inbrottstjuvarna är, enligt polisen.

– Bostadsinbrott är oftast något som går i vågor, säger Bernt Malion, utredare vid polisen.

Erika Sallander, utredare på Brå och specialist på brottsförebyggande arbete, ser grannsamverkan som bästa sätt att slippa bostadsinbrott. Det visar såväl svenska som internationella studier på.

– Vi ser att det har en tydlig brottsförebyggande effekt. Det är väldigt avskräckande. Tjuvarna vill inte bli upptäckta, säger Erika Sallander.

Inbrottet som familjen Hedman råkade ut för kunde delvis lösas. Paret har fått tillbaka det mesta av det stulna men de tre som begick inbrottet har inte kunnat fällas.

Efter det inträffade har familjen blivit mer vaksam. De har satt in fler rörelsedetektorer i huset och i dag sätter de på larmet även om de bara går ut en kort stund.

Fakta

Så försvårar du för inkräktare

Undvik att ha värdesaker i sovrummet och badrummet, där letar tjuven först.

Villaägare larmar ofta endast nedervåningen. Larma även övervåningen. Tjuvar använder ofta stegar för att tar sig in på övervåningen. Lås fast stegen och ställ undan andra lösa föremål i trädgården som tjuven kan använda sig av vid ett inbrott.

Grannar kan turas om att gå runt i bostadsområdet exempelvis i samband med hund- eller stavgångspromenaden.

Källa: Polisen, Brå