Många kör för fort på Huddingevägen

Huddingevägen mellan norra Stuvsta och Vårsta är en av de vägar i landet där polisen tar flest fartsyndare.

Polisen har flera fartkameror på länsväg 226 genom Huddinge kommun. Från norra Stuvsta till Sågbäcksbron i Huddinge finns sex kameror utplacerade. De tog nästan 300 personer som körde för fort under perioden januari till den 1 juni i år.

Sedan fortsätter polisens fasta kameror i Botkyrka, men partiet mellan Huddinge centrum och Flemingsberg saknar kameror och här tycker Magnus Ågren som är biträdande närpolischef att många håller för hög hastighet.

– Vägen är bred och har två filer så att du kan köra om. Men ju fortare det går desto allvarligare blir skadorna vid en kollision, säger han.

På sådana partier får polisen i stället rikta in sig på ambulerande kontroller med lasermätare och genom videoinspelning i ­efterföljande bil.

– Då kan vi också titta på saker som aggressiv körning och avstånd till bilarna framför, säger Lars Berglund, chef för länspolisens trafikgrupp.

Länsvägen fortsätter sedan genom södra Botkyrka fram till Vårsta. Med 585 utfärdade böter de fem första månaderna i år är vägen en av dem där flest fartsyndare tagits i år. Förra året ökade antalet fångade bilister, men det betyder nödvändigtvis inte att fler kört för fort. I stället går kamerorna att ställa in på att ta ett visst antal foton. Det betyder att en del fartsyndare kommer undan när kamerorna ser mellan fingrarna.

Kamerorna registrerar dock vad som händer och för statistik. På så sätt får Trafikverket reda på hur hög andel som kör för fort och vad medelhastigheten är. På partiet mellan norra Stuvsta och Sågbäcksbron i Huddinge åker mellan en och fem procent av bilisterna för fort.

Kameran som flest håller för hög hastighet förbi finns dock på länsväg 259, vid Sundbygårds väg. Här kör mer än var tionde bilist för fort.

– Kameran ligger ganska så precis efter att hastigheten sänkts. Det är nog många som inte är med på det, säger Magnus Ågren vid Huddingepolisen.

Han tycker dock att de flesta bilister är skötsamma. Men polisen tar gärna emot tips om var det är problem med fortkörning.

– Vi har en Facebooksida där du kan lämna tips. Vi har inte koll på hur det ser ut på alla vägar. Vi gör gärna kontroller utanför daghem och skolor så att barnen ska vara trygga, säger han.

Fakta

Så många fortkörare har fotats