60-åring firar med kvinnlig fägring

När man pratar om kultur är det ofta män som tar plats.

Under läsåret jobbar därför kulturskolan med att lyfta fram upphovskvinnorna i deras arbete.

I nästa vecka ger de en föreställning med bara kvinnliga upphovsmän.

– Upphovsmän, ja bara ordet är intressant. Det är som att det är underförstått att det är en man som är inblandad, säger Ulla Carolusson som är pianolärare på kulturskolan och en av initiativtagarna till temat för läsåret.

Idén till temat fick hon under förra läsåret.

– Då gick vi igenom olika tidsepoker med eleverna och då insåg jag att det bara är män som förekommer i de här samlingsvolymerna med kompositörer som är lätta att komma åt. Då kände vi på skolan att det var dags att göra någonting åt det, säger Ulla.

Genom att jobba utifrån temat kvinnliga upphovsmän i olika genrer och konstformer vill Kulturskolan i Vallentuna inspirera sina elever att skapa och att inte alltid utgå från en manlig kompositör.

– Det finns många kvinnliga upphovsmän från förr, men de lyfts sällan eller aldrig fram, säger Ulla Carolusson.

Ett första avstamp i arbetet med kvinnliga kompositörer är en konsert nästa torsdag som de kallar ”100 % kvinnliga upphovsmän!?”

– Det blir en tidsresa från 1700-talet fram till mer moderna artister. Totalt medverkar ett trettiotal elever från kulturskolan, säger Ulla.

Totalt bjuder kulturskolan på en föreställning med fjorton nummer som blandar både musik, poesi och teater.

Något som också ska uppmärksammas under läsåret är att kulturskolan i Vallentuna firar 60 år. Bland annat kommer en jubileumskonsert att ges i november.

Fakta

Många kvinnor på repertoaren

Föreställningen ”100 % kvinnliga upphovsmän!?” är unplugged och spelas nästa torsdag, 22/10 klockan 19:00 i Kulturrumet på Vallentuna kulturhus. Fri entré.

Här är några av kompositörerna som kommer att höras:

Billie Holiday

Lili Boulanger

Rebecka Thörnqvist

Dolly Parton

Maria Theresia von Paradis

Sia

Även kvinnliga poeter kommer att höras.